Sabor uskoro odlučuje

NATO OBAVEZA Živi zid protiv slanja vojnika do Rusije, SDP još nema stav

Dražen Ciglenečki

HDZ i partneri imaju dovoljno glasova da sami donesu ovakvu odluku, no politički nije svejedno kakav će stav imati parlamentarna opozicija

ZAGREB Sabor će uskoro morati odobriti slanje ukupno 296 vojnika izvan granica Hrvatske, što je Vlada već prihvatila. U Kuvajt i u južno Sredozemlje očekuje se upućivanje po tri pripadnika Oružanih snaga i odluke o tome zastupnici će vjerojatno donijeti jednoglasno. Ali, kad je riječ o odlasku 200 pripadnika HV-a u Litvu i još 90 u Poljsku, u sklopu »aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a«, konsenzus u Saboru sigurno će izostati. HDZ i njihovi koalicijski partneri imaju dovoljno glasova da sami donesu ovakvu odluku, budući da za nju treba većina svih zastupnika, dakle najmanje njih 76. Tek kad bi se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović protivila odlasku HV-a u Poljsku i Litvu, što nije slučaj, nužna bi bila dvotrećinska većina. No, politički nije svejedno kakav će stav o ovome imati parlamentarna opozicija.

Prorus Pernar




S obzirom da je cilj ovih vojnih mjera na simboličkoj razini uvjeriti Litvu i Poljsku da je NATO čvrsto uz te države članica koje graniče s Rusijom, Živi zid to neće podržati. Ivan Pernar, poznat po svojim proruskim stavovima, već se u listopadu prošle godine vrlo oštro usprotivio slanju hrvatskih vojnika u Litvu. Povod je bila izjava ministra obrane Damira Krstičevića na summitu NATO-a da je Hrvatska donijela odluku o tome. »Mislim da je takva odluka iracionalna, pogrešna i suluda i da je javnost u Hrvatskoj ne podupire. Oni koji šire propagandu, strah i zapravo šokiraju javnost nekom tobožnjom ruskom opasnošću i da će, ne znam, Rusija svakog trena napasti Europu, mislim da je to laž koja nema veze sa zdravom pameću«, rekao je Pernar u Saboru prije osam mjeseci.


SDP-ovo upozorenje


SDP je tada reagirao upozorenjem Vladi da ne mogu govoriti da je odluka donijeta, jer je ona isključivo u nadležnosti Sabora. I sad je to došlo na dnevni red, a u međuvremenu se ispostavilo da bi, osim u Litvu pod zapovjedništvo Njemačke, hrvatski vojnici trebali otići u Poljsku, u borbenu skupinu koju će voditi SAD. U utorak će o ovome raspravljati Odbor za obranu, a SDP još nije zauzeo stav.


– To je za nas vrlo nezgodna tema i nije dnevno-politička. Da jest, onda bismo, pogotovo zato što će Živi zid nastupiti na način koji se poklapa sa stavovima dijela naših birača, bili protiv. Ali, ako Hrvatska neće podržavati saveznike, kako da od njih očekujemo da nama priskoče u pomoć u slučaju da nam zatreba, a znamo za ruske vojne isporuke Srbiji. Nismo još odlučili, rekao nam je jedan član predsjedništva SDP-a.