Financijski problemi

NASUKANO BRODOGRADILIŠTE Opet problemi: Upitna rujanska plaća u Uljaniku?

P. N.



Uprava Uljanika poslat će novi plan restrukturiranja Vladi idući tjedan, kada i Banski dvori najavljuju konačnu odluku, doznaje Nova TV dodajući da je pulsko brodogradilište i dalje nasukano u financijskim problemima, a rujanska plaća upitna.


“Znam da se radi na tome da se plaća osigura. Čuo sam da je nekih 50-ak posto osigurano, ali da se i dalje traže izvori da se cijela plaća osigura”, kaže Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.


Za Novu TV Uprava tvrdi da ima dio za plaće, ali za punu, kažu, potrebna je suradnja s državom i strateškim partnerom. Potvrdili su da će novi program restrukturiranja Ministarstvima dostaviti u iduća dva dana. Ministar gospodarstva Darko Horvat podsjeća da je Vlada osigurala dvije plaće. Treću ne smiju.




“Obavit ću treći krug razgovora s mogućim partnerima i do kraja tjedna ćemo donijeti odluku”, rekao je ministar Horvat s kojim sindikati tjednima traže sastanak, ali bez uspjeha pa su s istarskim županom i pulskim gradonačelnikom zatražili da ih hitno primi premijer Andrej Plenković. 


A on ne odgovara hoće li se s njima sastati, tek poručuje: “Traži se rješenje, brojne su bile primjedbe povjerenice na taj plan restrukturiranja. Prema tome, ima tu još mnogo otvorenih pitanja”.


Europska komisija je imala 75 primjedbi. Najvažnija – država ne može snositi 60 posto troškova restrukturiranja brodogradilišta, već najviše pola. Sindikati traže da se zadrži brodogradnja, ne žele gradnju marina i stanova, ni Danka Končara za strateškog partnera.


“Ako nas ne žele primiti, a jedino je Vlada ta koja može dati odluku da li će nas zadržati i pomoći ili neće nažalost bit ćemo prisiljeni ubrzo krenuti sa sindikalnim akcijama, jesu li to štrajkovi ili prosvjedi – o tom potom”, poručuje Cerovac.


I dok radnici prijete novim prosvjedima, poreznim obveznicima prijeti plaćanje milijardi kuna jamstava većinski privatnog brodogradilišta.