Nadbiskupska klasična gimnazija

NASILJE U ŠKOLI Otac sjemeništarca napao sinovu razrednu kolegicu jer mu se nije svidjelo što su – prebliski

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

 Zbog navedenih propusta u stručno-pedagoškom radu, prosvjetna inspekcija zatražila je od Agencije za odgoj i obrazovanje provođenje stručno-pedagoškog nadzora nad radom stručne službe škole. Agencija za odgoj i obrazovanje provela je nadzor te je izdala mjere u okviru stručno-pedagoškog nadzora – navode iz MZO-a.



ZAGREB – Iako se diči skladom među ljudima, ni Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu nije imuna na nasilje koje se sve češće događa u školama, niti ga, sudeći prema onome što je utvrdila prosvjetna inspekcija, zna i hoće odgovarajuće sankcionirati. Slučaj koji je inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja istraživala dogodio se u listopadu prošle godine, kada je roditelj učenika prvog razreda gimnazije grubo verbalno napao jednu od učenica i zabranio joj da se druži s njegovim sinom, sjemeništarcem. Djeca su išla u isti, mješoviti razred, a ocu je očito ozbiljno zasmetala bliskost njegovog sina, budućeg svećenika, s razrednom kolegicom.


Nedugo nakon incidenta, koji se dogodio u jednoj od školskih učionica, napadnuta učenica je napustila školu. Škola je potvrdila da se radilo o verbalnom i emocionalnom nasilju, ali druge mjere predviđene protokolima postupanja u takvim slučajevima nije poduzela. Inspekcija je u školu došla nakon što je majka djevojčice alarmirala nadležne institucije: osim samoj upravi škole, slučaj je prijavila policiji i nadležnom ministarstvu, a policija proslijedila nadležnom centru za socijalnu skrb.


Prosvjetna inspekcija


U školu je uskoro stigla prosvjetna inspekcija. Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, nadzorom je utvrđeno da je škola ispravno ocijenila postupak spomenutog roditelja kao »čin verbalnog i emocionalnog nasilja odrasle osobe usmjerenog prema maloljetnoj učenici«. Ali osim konstatacije da se dogodilo nasilje, nije poduzela ništa. Prema objašnjenju MZO-a, nije postupila u potpunosti u skladu s obvezama propisanim člankom 8. Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima (Narodne novine, broj 132/13.).





Nadbiskupska klasična gimnazija postoji od 1920. godine, u početku je odgajala i obrazovala buduće svećenike, a u samostalnoj Hrvatskoj dobila je pravo javnosti i počela upisivati i djevojke, odnosno »sve koji ljube znanje, antički i kršćanski duh«. Danas je pohađa oko 400 učenika i učenica, a zapošljava 50-ak profesora i profesorica.


»Naša je baština bogata: od osnivača nasljedujemo duh vjere, ufanja i ljubavi; od prethodnika upornost, mudrost i znanje. Raskošan prostor u zelenilu pod zvjezdarnicom, a nadomak centru grada Zagreba uči nas skladu prirode i čovjeka. Taj sklad jamči i sklad među ljudima. Jedni smo drugima prijatelji, učitelji, potpora i radost«, stoji na web-stranicama škole.



Naime, iako je to bila obvezna učiniti, škola događaj nije prijavila Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba, tijelima školske medicine i socijalne skrbi, niti nadležnoj policijskoj postaji. Također, kažu u MZO-u, nije u potpunosti obavila sve stručne radnje bitne u slučajevima nasilnih postupaka prema učenicima, koje uključuju i psihološku podršku.


– Zbog navedenih propusta u stručno-pedagoškom radu, prosvjetna inspekcija zatražila je od Agencije za odgoj i obrazovanje provođenje stručno-pedagoškog nadzora nad radom stručne službe škole. Agencija za odgoj i obrazovanje provela je nadzor te je izdala mjere u okviru stručno-pedagoškog nadzora – navode iz MZO-a.


Nemaju kodeks


Nadzorom prosvjetne inspekcije utvrđen je još jedan zanimljiv detalj – da škola nema etički kodeks neposrednih nositelja odgojno-obrazovne djelatnosti, a koji je bila dužna donijeti prema odredbi članka 58., stavak 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koja je na snazi još od 2008. godine. Kako tu zakonsku obvezu o donošenju etičkog kodeksa nije ispunila punih deset godina, školi je naređeno da ga donese u primjerenom roku, što je škola – kažu u MZO – na kraju i učinila. Posljednji inspekcijski nadzor u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji proveden je u lipnju 2018. godine, i tada je, u formalnom smislu, utvrđeno da su traženi nedostaci ispravljeni.


Za objašnjenje čitavog slučaja zamolili smo ravnateljicu škole, prof. Ljubu Duvnjak, koja odgovara da je o slučaju od prije godinu dana obaviješteno nadležno ministarstvo, kao i ostale relevantne institucije.


– Od tada do danas nije se dogodio nijedan sličan incident. Duboko vjerujemo zbog kvalitetne suradnje sa svim čimbenicima odgojno-obrazovnog procesa da se neće dogoditi bilo kakav oblik nasilja – ističe ravnateljica Duvnjak, koja propuste škole u postupanju u tom slučaju nije komentirala.