Posjet Kabulu

NAŠA PREDSJEDNICA MIRI TALIBANE Grabar-Kitarović za proces pomirbe u Afganistanu

Hina

Reuters

Reuters

»Proces pomirbe mora ići, to je tako, inače rat neće nikada završiti. Ne vjerujem da je moguće vojno poraziti ikoju stranu jer uvijek će postojati pobunjenička komponenta, bez obzira bili to talibani ili netko drugi«, rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima nakon susreta sa svojim afganistanskim kolegom Ašrafom Ganijem



ZAGREB/KABUL Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u nedjelju za posjeta Afganistanu da se proces pregovora i pomirbe s talibanima mora pokrenuti, ali i da postoje »crvene linije« ispod kojih se ne može te da Hrvatska za taj proces može poslužiti kao primjer.


»Proces pomirbe mora ići, to je tako, inače rat neće nikada završiti. Ne vjerujem da je moguće vojno poraziti ikoju stranu jer uvijek će postojati pobunjenička komponenta, bez obzira bili to talibani ili netko drugi«, rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima nakon susreta sa svojim afganistanskim kolegom Ašrafom Ganijem.


Grabar-Kitarović, koja je boravila u višednevnom posjetu Afganistanu, trećem u svome predsjedničkom mandatu, naglasila je da ipak uvijek postoji »crvena linija« ispod koje se ne može ići, a to su u ovom slučaju primjerice jednakost i prava žena.




»Činjenica je da će to sve skupa trajati godinama, ne možemo očekivati proces preko noći, ali ono što je bitno je održavati stabilnost države, čuvati državu od daljnjih infiltracija kao što je, primjerice, skupina IS-a ili druge ekstremističke organizacije te u međuvremenu nastaviti pružati potporu afganistanskoj vladi u borbi za demokraciju, ali i civilnom društvu u Afganistanu, ženskim udrugama i svima drugima koji se bore za jednaka prava sviju«, naglasila je Grabar-Kitarović.


Afganistanski predsjednik je »naglasio hrvatski proces pomirbe kao primjer u svijetu i zatražio pomoć«, dodala je Grabar-Kitarović.


»Ja sam rekla da stojimo na raspolaganju, uključujući ljude koji su sudjelovali u procesu reintegracije istočne Slavonije u ustavno pravni poredak RH. Nije situacija sasvim ista, ali neka načela pomirbe su tu, a to znači postizanje kompromisa i političkog dogovora«, istaknula je hrvatska predsjednica.


Ganijeva generalna ideja je, kazala je, da talibanski pokret iz vojnog pokreta pređe u politički, ocjenjujući da je to »dobar put naprijed«.


Govoreći o misiji »Odlučna potpora«, i prethodnoj misiji ISAF, Grabar-Kitarović je naglasila da je jedan od najvećih njihovih uspjeha ostvarivanje prava žena koja su danas puno veća nego prije.


Ali nije samo to, »već i činjenica da su žene čimbenik stabilizacije i integracije u Afganistanu. One podupiru mirovni proces, vrše pritisak da se formira i organizira civilno društvo, (žene) čak imaju i utjecaja na talibane koji kad vide da gube političku moć i utjecaj, oni se isto tako počinju mijenjati«, rekla je.