Predsjednik 'Prosvjete' nezadovoljan

NARUŠENI ODNOSI Ljubojević će zaštitu od Pupovca tražiti od Srbije

Zlatko Crnčec

Pupovac želi uništiti »Prosvjetu« – Siniša Ljubojević  / Foto  K. STEDUL FABAC/PIXSEL

Pupovac želi uništiti »Prosvjetu« – Siniša Ljubojević / Foto K. STEDUL FABAC/PIXSEL

 Pupovac  i njegovi istomišljenici su neformalni sastanak proglasili Glavnom skupštinom i donijeli nekakvu odluku o  smjeni rukovodstva »Prosvjete«, rekao je predsjednik tog društva Siniša Ljubojević



ZAGREB  Predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Siniša Ljubojević najavljuje da će tražiti pomoć od Republike Srbije ako ga institucije hrvatske države ne obrane od pritisaka koji, kako kaže, dolaze iz krugova oko predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.


– Gospodin Pupovac je želio prošle subote na izvještajnoj sjednici Glavne skupštine »Prosvjete« smijeniti rukovodstvo kojem sam ja na čelu. Iako je sjednica bila izvještajna, ja sam pristao da se provede glasanje o mojoj smjeni, ali da ono bude tajno kako bi se izbjegla mogućnost pritisaka iz SDSS-a na članove Glavne skupštine. I kada je petina delegata predložila tajno glasanje i kada je o tome trebalo donijeti i formalno odluku, Pupovac je prozvao dio delegata da napuste sjednicu i odu u drugu prostoriju. Nakon što su oni izašli, ja sam prekinuo sjednicu, a oni su svoj neformalni sastanak proglasili Glavnom skupštinom i donijeli nekakvu odluku o navodnoj smjeni rukovodstva »Prosvjete« – rekao je Ljubojević jučer za naš list. Dodao je da je uputio dopis Uredu državne uprave za Grad Zagreb i Ministarstvu uprave kako bi ih upozorio da postoji mogućnost da bi se grupa građana mogla početi predstavljati kao novo vodstvo »Prosvjete«.


– Sama »Prosvjeta« u ovom trenutku nema neku veliku političku težinu. Međutim prije godinu dana uspjeli smo se uknjižiti na našu nekadašnju imovinu u Preradovićevoj ulici na površini od 5.500 kvadratnih metara gdje imamo dvije zgrade. Tako da je moguće da bi netko želio koristiti ovom imovinom koja je vrijedna između 50 i 100 milijuna kuna. U zadnje vrijeme često su u »Prosvjetu« počele dolaziti inspekcije Saveza za nacionalne manjine i Porezne uprave. Ako nas hrvatske institucije neće zaštititi od ovog nelegalnog pokušaja preuzimanja »Prosvjete«, bit ćemo prisiljeni obratiti se za pomoć Republici Srbiji – rekao je Ljubojević.




On je izdao i posebno priopćenje u kojem je naveo da »SKD Prosvjeta  nastavlja rad pod dosadašnjim vodstvom u borbi za pravnu bitku protiv političke bitke koju vodi Milorad Pupovac sa svojim istomišljenicima u cilju uništenja posljednje srpske institucije nad kojom njegov politički utjecaj nije veliki i presudan«.


– Ali zbog njegove političke snage članovi Društva su vrlo zabrinuti da će takvim svojim djelovanjem nanijeti nenadoknadivu štetu SKD-u Prosvjeti«. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije jučer želio komentirati ovaj slučaj.