Posljedice koalicije

NARODNJACI PUCAJU PO ŠAVOVIMA: Dvoje od troje vijećnika HNS-a u Dubrovniku istupilo iz stranke

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

''Ja sam istupio iz Hrvatske narodne stranke zbog koalicije s HDZ-om i nastupit ću kao nezavisni vijećnik. Glavni razlog je taj da je predsjednik stranke mjesec dana ustrajno uvjeravao cjelokupnu hrvatsku javnost i birače da neće ići u koaliciju s HDZ-om da bi istodobno zdušno radio na toj koaliciji. To smatram prijevarom, laži i ne želim u tome sudjelovati'', rekao je Vekarić.



DUBROVNIK – Dvoje od troje vijećnika HNS-a u dubrovačkom Gradskom vijeću, Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić, potvrdili su u petak da su podnijeli zahtjev za isključenjem iz stranke te da će u Gradskom vijeću Dubrovnika nastupati kao nezavisni vijećnici.


Vekarić i Čale Mratovuić su istaknuli kako je njihova odluka uzrokovana nezadovoljstvom koalicijom s HDZ-om na nacionalnoj razini.


”Ja sam istupio iz Hrvatske narodne stranke zbog koalicije s HDZ-om i nastupit ću kao nezavisni vijećnik. Glavni razlog je taj da je predsjednik stranke mjesec dana ustrajno uvjeravao cjelokupnu hrvatsku javnost i birače da neće ići u koaliciju s HDZ-om da bi istodobno zdušno radio na toj koaliciji. To smatram prijevarom, laži i ne želim u tome sudjelovati”, rekao je Vekarić.




”Ja sam istupila iz HNS-a i nastupit ću kao nezavisna vijećnica”, potvrdila je također Matija Čale Mratović.


Nositelj liste HNS-HSLS-a na prošlim izborima Valentin Dujmović potvrdio je kako je on trenutno jedini vijećnik HNS-a u Gradskom vijeću, no dodao je da ni on ne može biti na konstituirajućoj sjednici zakazanoj za 12. lipnja s obzirom da je još uvijek na mjestu predsjednika uprave Vodovoda Dubrovnik pa ima zakonsko ograničenje zbog nespojivosti funkcija.


”Kao nositelj liste naći ću nekoga da uđe umjesto mene. Ako taj vijećnik bude dobro obnašao dužnost nije neophodno da se ja vratim kao vijećnik”, zaključio je Dujmović.


Inače, u dubrovačkom Gradskom vijeću HDZ ima deset mandata, po tri su na izborima osvojili Dubrovačka stranka, Dubrovački demokratski sabor i HNS, dva su pripala Mostu i SDP-u te jedan nezavisnoj listi Srđ je Grad i HSS-u. Nakon ovakvog razvoja situacije HNS je ostao samo na jednom vijećniku.