Nisu više bezimene

NAPOKON Autoceste A6 i A7 postale “Goranka” i “Primorka”

Edi Prodan

Iznimno sam zadovoljan jer je dobivanje naziva za ove prometnice plod apsolutno demokratski provedene procedure, kaže Marko Boras-Mandić koji je "gurao" ovu inicijativu



Konačno! Inicijativa dožupana Primorsko-goranske županije Marka Boras Mandića iz 2014. godine da se autocestama na županijskom području nadjenu nazivi urodila je plodom, odnosno postavljanjem ploča s nazivima »Primorka« i »Goranka«.


Kad je riječ o »Primorki«, riječ je o prometnici koja povezuje granični prijelaz Rupa i rotor prije skretanja za Krčki most, dakako s tendencijom da jednog dana stigle do Žute Lokve.


»Goranka« pak počinje na Orehovici, a nakon putovanja Gorskim kotarom završava na Bosiljevu. Ceste A6 i A7 su dakle uoči Božića dobile dar i prestale su biti bezimene!




– Iznimno sam zadovoljan jer je dobivanje naziva za ove prometnice plod apsolutno demokratski provedene procedure. Prisjetimo li se 2014. godine, tjedan je dana na svim riječkim portalima, od Novog lista do Fiumana provedeno glasanje o nazivu prometnica.


Prijedloga je bilo nekoliko, a s pet tisuća glasova pobijedile su »Primorka« i »Goranka«. Inače, čak je 140 tisuća ljudi participiralo u analizi, makar čitanjem, ovih prijedloga.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina



Nakon toga moj je prijedlog jednoglasno prihvaćen na Županijskoj skupštini što je bio jedan od rijetkih primjera kooperativnosti svih političkih grupacija, od SDP-a do HDZ-a, istaknuo nam je Boras Mandić.


Prijedlog Skupštine Primorsko-goranske županije nakon toga predan je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, ministru Olegu Butkoviću. No, s obzirom da je riječ o 2015. godini i kratkotrajnoj Vladi, moralo se pričekati novi saziv, srećom uz istog ministra Butkovića tako da je čitava procedura brzo nastavljena.


Prijedlog je analiziran, dobio je sve suglasnosti, usklađen je sa svim aktima, s propisima HAC-a i ARZ-a kao i s obavezama koje ima skup pravila poznatih kao Turistička signalizacija na prometnicama, da bi se konačno 20. prosinca ploče i službeno postavile.


Marko Boras Mandić ispred tabele


Marko Boras Mandić ispred tabele