Ministarstvo branitelja

NAJNOVIJI PODACI Evo koliko u Hrvatskoj imamo branitelja, koliko ih radi, kolike mirovine primaju…

P. N.

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Podaci su predstavljeni na Okruglom stolu u Ministarstvu hrvatskih branitelja, gdje su, uz predstavnike ovog ministarstva, sudjelovali predstavnici drugih institucija, državnih tijela i udruga proizišlih iz Domovinskog rata.



Status branitelja u Hrvatskoj danas imaju 438.262 osobe. Kad se ovoj brojci pribroje poginuli (8.397), nestali (437) i umrli branitelji (61.509), ispostavlja se da je Hrvatsku branilo točno 508.605 branitelja.


Podaci su to koji su predstavljeni na Okruglom stolu u Ministarstvu hrvatskih branitelja, gdje su, uz predstavnike ovog ministarstva, sudjelovali predstavnici drugih institucija, državnih tijela i udruga proizišlih iz Domovinskog rata.


Na Okruglom stolu razgovaralo se i o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima.




Pritom su izneseni podaci o broju branitelja koji su u radnom odnosu (190.408), kao i onih koji su u radnom odnosu i korisnici su mirovina (6.954).


Također, predstavljen je i podatak o broju branitelja koji nisu zaposleni i ne koriste mirovinu (74.627), odnosno podatak o broju branitelja koji su, zaključno s rujnom ove godine, izvan mirovinskog sustava (271.989).


Prema podacima koje je predstavilo resorno ministarstvo, prosječna braniteljska mirovina u ovom trenutku iznosi 4.200 kuna, pri čemu najviše mirovine u iznosu od sedam tisuća kuna primaju obitelji poginulih i nestalih branitelja.


Hrvatski ratni invalidi pak primaju mirovine koje u prosjeku iznose 5.700 kuna.


Pogledajte ostale podatke Ministarstva branitelja o braniteljskoj populaciji u Hrvatskoj.