Trebamo li slaviti

NAJBOLJI MEĐU LOŠIMA Analiziramo što zapravo znači nedavni potez Fitcha koji je toliko obradovao Banske dvore

Branko Podgornik

Samo tanka crta sada Hrvatsku dijeli od mogućeg povratka među pouzdane dužnike, u »investicijski status«, tamo gdje se nalazila do 2012. godine. Premijer Plenković i ministar Marić vjeruju da se najnovije poboljšanje rejtinga može pripisati i naporima Vlade



ZAGREB Hrvatsko gospodarstvo i javne financije dobro se oporavljaju od krize, pa se vjerovnici naše države sve manje boje za vraćanje svojih kredita. Tu je činjenicu potvrdila i kreditna agencija Fitch, koja je Hrvatskoj blago poboljšala kreditni rejting. Iako je kreditni status države ostao u istom rangu kao i prije, na ocjeni BB, Fitch je preksinoć unaprijedio smjer kretanja hrvatskog rejtinga u pozitivni (BB+).


To je osobito obradovalo Banske dvore, jer poboljšavanje kreditnog rejtinga omogućuje Vladi da vjerovnicima plaća niže kamate na dugove. Tako bi državni proračun morao uštedjeti stotine milijuna kuna, a Hrvatska olakšati teret zaduženosti. Vlada vjeruje da su boljem rejtingu pridonijeli i njezini napori.


– Ta je vijest ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo i cijelu Vladu da nastavi s procesom reformi, izjavio je premijer Andrej Plenković. Poboljšanju kreditnog rejtinga pridonijeli su gospodarski rast, porezna reforma, rezultati turističke sezone te »mudra i odgovorna politika javnih financija«, ocijenio je premijer. On vjeruje da je Fitch uzeo u obzir i prošlogodišnji uspjeh Vlade u kontroliranju krize u Agrokoru.


Teži povratak na staro 




Kreditne agencije, kako je poznato, rade za potrebe kreditora. Svrstavaju dužnike na različite stupnjeve, ovisno o tome kolika je vjerojatnost da će vjerovnici moći naplatiti svoje dugove. Države koje su pouzdani dužnici, na primjer, dobivaju ocjene AAA ili BBB, a sve one s rejtingom BB ili CC vjerovnici smatraju nepreporučljivima za davanje kredita, jer raste rizik da neće vratiti novac. Obveznice takvih država – a putem njih se države zadužuju – vjerovnici često smatraju »smećem« i stoga na njih naplaćuju više kamate.


Iako je Hrvatska preksinoć poboljšala kreditni status, ona je ipak ostala u rangu loših, nepouzdanih dužnika – u »neinvesticijskom rejtingu«. Novost je samo to da je postala najbolja među lošima. Sada je samo tanka crta dijeli od mogućeg povratka među pouzdane dužnike, u »investicijski status«, tamo gdje se nalazila do 2012. godine.


Da bi se vratila u društvo pouzdanih i stvorila uvjete za jeftinije zaduživanje, Hrvatska treba dobiti rejting BBB. Agencija Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod toga, a ostale dvije agencije – Standard & Poor’s i Moody’s – dva stupnja niže. Ministar financija Zdravko Marić više je puta rekao da je kreditni rejting lakše izgubiti, nego vratiti ga na staro.


Ohrabrujuća vijest 


No, prije godinu dana je najavio kako će Vlada do kraja mandata omogućiti državnim obveznicama da izađu iz tzv. smeća.


– Poboljšanje kreditnog rejtinga je ohrabrujuća vijest za Hrvatsku, ali je to za sve nas u Vladi još jedna obveza da nastavimo s rezultatima i svim mjerama koje smo zacrtali. Naš je cilj što prije vratiti zemlju u investicijski rejting, rekao je jučer Marić. Izrazio je nadu da će i ostale dvije agencije slijediti ocjene Fitcha.


Analitičari Fitcha dali su do znanja kako su rejting Hrvatske poboljšali zbog stabilnog rasta gospodarstva i popravljanja javnih financija. To je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske u posljednjih 14 godina, tijekom kojih je sustavno padao, osobito u ekonomskoj krizi.


Fitch je uočio da su proračunski rezultati Hrvatske nadmašili očekivanja već drugu godinu za redom, pri čemu je 2017. ostvaren proračunski višak. No, za daljnje povećavanje rejtinga Hrvatskoj su potrebne reforme, upozorava Fitch.


– Ključno je da se poboljša investicijska klima i ojača vladavina prava. Sve to treba biti popraćeno reformama u velikim javnim i državnim sustavima, koje uključuju i reformu državnih poduzeća, rekla je Zrinka Živković-Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja RBA, komentirajući Hini povoljne vijesti iz Fitcha.