Liječenje neuroblastoma

NA ČEKANJU: Spasonosni lijek čeka i troje djece na liječenju u Dječjoj bolnici Kantrida

Barbara Čalušić

snimio Nikola Kurti

snimio Nikola Kurti

Troje djece koja su kandidati za imunoterapiju liječi se u Rijeci. Svi troje bili su na autolognoj transplantaciji matičnih stanica u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, a kako prije, tako se i poslije toga njihovo liječenje odvija na našem odjelu. Naše troje djece su na terapiji održavanja koja se provodi po dosad važećem protokolu – kaže prof. dr. Jelena Roganović.



ZAGREB/RIJEKA – Iz Vlade su jučer poručili da će iz državnog proračuna biti osiguran sav potreban novac za nabavku lijeka Dinutuximab beta Apeiron djeci oboljeloj od neuroblastoma za koju se utvrdi da je indiciran ovaj lijek koji prema određenim procjenama povećava šanse preživljavanja za deset do 20 posto.


Jedan od povoda za ovakvu reakciju iz Vlade bila je i posljednja inicijativa Sindikata policije za  prikupljanjem sredstava za djecu oboljelu od visokorizičnog neuroblastoma koji su predložili da se policijski dužnosnici i drugi djelatnici odreknu dijela svog regresa u iznosu od 50 kuna.


– Sav potreban novac bit će osiguran iz državnog proračuna – istaknuli su u Banskim dvorima.


Analiza nuspojava




Vlada je već ranije u srijedu zadužila Ministarstvo zdravstva da putem povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece, koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma ovisno o njihovom zdravstvenom stanju. Ističe se da će na temelju njihove analize resorno ministarstvo Vladi dostaviti prijedlog modaliteta osiguranja novca iz proračuna za nabavku ovog skupog lijeka. Mišljenje HZZO-ova povjerenstva trebalo bi biti poznato početkom idućeg tjedna, a premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade naglasio kako Vlada želi pokazati »solidarnost i empatiju i maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece«.


I dok dramatični apeli roditelja i dijela liječnika vezanih za novu terapiju neuroblastoma imunoterapijom već tjednima stižu iz Zagreba, javnosti je praktički nepoznato da se troje od sedmero djece koja su kandidati za ovaj vid liječenja, liječe u Kiničkom bolničkom centru Rijeka.


Pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju u riječkoj Klinici za pedijatriju prof. dr. Jelena Roganović potvrdila nam je taj podatak.


Odobren u svibnju


–  Troje djece koja su kandidati za imunoterapiju liječi se u Rijeci. Svi troje bili su na autolognoj transplantaciji matičnih stanica u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, a kako prije, tako se i poslije toga njihovo liječenje odvija na našem odjelu. Naše troje djece su na terapiji održavanja koja se provodi po dosad važećem protokolu – kaže prof. dr. Jelena Roganović.


Djelovanje Dinutuximab beta Apeirona bazira na monoklonskom protutijelu usmjerenom na tumorske stanice, a novi imunoterapijski lijek za neuroblastom Europska agencija za lijekove odobrila je početkom svibnja.


Lijek se daje u pet ciklusa pri čemu svaki ciklus traje 35 dana. Doziranje je individualno prema tjelesnoj površini, a procjenjuje se da pet ciklusa terapije za dijete težine oko 16 kilograma košta oko 200 tisuća eura. Lijek je dosad odobren u zemljama poput Njemačke, Francuske i Španjolske.


– Neuroblastom je najčešći solidni maligni tumor u djece i najčešće se javlja u male djece te se u tri četvrtine slučajeva javlja u djece do pete godine života. U grupi visokorizičnih neuroblastoma izlječenje je dosad iznosilo 30 posto – objasnila je pof. dr. Roganović.


Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova objavio je da pokreće inicijativu za prikupljanje novčanih sredstava za kupnju lijekova za djecu iz Klinike za dječje bolesti Zagreb koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.


Tako Nacionalni sindikat policije predlaže da se policijski dužnosnici i drugi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova odreknu dijela svog regresa u iznosu od 50 kuna  kako bi se sakupila sredstva za kupnju potrebnih lijekova.