Potraga za gradonačelnicima

Muku muče s kandidatima u velikim gradovima: Zagreb, Rijeka i Zadar veliki upitnici za HDZ

Zlatko Crnčec

Arhiva NL

Arhiva NL

HDZ nema kandidata ni za Rijeku, a problemi su i u Zadru gdje bi lokalna organizacija ponovo željela Božidara Kalmetu za gradonačelnika



ZAGREB – HDZ ni nakon današnje sjednice zagrebačkog Gradskog odbora stranke neće dobiti kandidata za gradonačelnika glavnoga grada Hrvatske. Kako se može neslužbeno doznati, danas će se održati prvo proširena sjednica Predsjedništva Gradskog odbora na kojoj će biti prisutni svi šefovi područnih odbora, a nakon toga sastat će se Gradski odbor. Objema će sjednicama prisustvovati i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Međutim, ni danas se neće izaći s konkretnim imenom HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika, već će se odluka prolongirati i donijeti nakon dodatnih konzultacija sa središnjicom stranke i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Bit će to nastavak prošlotjednog sastanka Plenkovića i užeg vodstva stranke s jedne strane i s druge s dijelom predsjednika područnih odbora nezadovoljnih načinom na koji stranku u Zagrebu vodi njen aktualni predsjednik Andrija Mikulić. On je inače i dalje među onima na koje se najozbiljnije računa da bi mogli biti HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika.


HDZ nema kandidata ni za Rijeku, a problemi su i u Zadru gdje bi lokalna organizacija ponovo željela Božidara Kalmetu za gradonačelnika. Otvorena je još uvijek pozicija župana Vukovarske županije, gdje se HDZ-ove organizacije u Vukovaru i Vinkovcima ne mogu dogovoriti oko kandidata. Vinkovci bi željeli da župan i dalje ostane Božo Galić, dok Vukovar smatra da bi to mjesto trebao zauzeti netko iz njihove organizacije. Kao kompromisno se rješenje nudi gradonačelnik Otoka Josip Šarić. Moguće je i da mandat podijele Galić i saborska zastupnica iz Vukovara Marijana Balić koja je svojevremeno radila i kao asistentica u uredu Andreja Plenkovića u Bruxellesu. Navodno bi se konačno rješenje u dogovoru s vodstvom stranke trebalo pronaći tijekom sljedećeg tjedna.


Čudne se stvar događaju i u Zagrebačkoj županiji. Naime, predsjednik ove organizacije Dražen Barišić odlučio se ponovo kandidirati za gradonačelnika Velike Gorice, a u utrku za župana gurnuti Vladimira Bregovića iz Vrbovca kojeg je tamošnja organizacija već prije nominirala za gradonačelnika ovoga grada. HDZ je u ovoj županiji u problemu zbog toga jer je ona matična za predsjednika HSS-a Krešu Beljaka koji radi na koaliciji sa SDP-om.




Zbog neslaganja oko kandidata prošlog je tjedna raspušten i Gradski odbor HDZ-a Sisak, a njegov je predsjednik Željko Krapljan podnio ostavku.