Ledena subota

Mraz “obrao” vinograde: Primorsko-goranska županija spremna proglasiti elementarnu nepogodu

Ljiljana Hlača

U Pavlomiru stradalo je više od 70 posto vinove loze / Foto Anto RAVLIĆ

U Pavlomiru stradalo je više od 70 posto vinove loze / Foto Anto RAVLIĆ

Štetu na vinogradu Pavlomir vlasnici procjenjuju na 1,2 milijuna kuna, a u Vrbniku kažu da je u samo nekoliko sati propalo najmanje 600 tisuća kuna, no protokom vremena vidjet će se stvarna šteta na vinovoj lozi i ona bi lako mogla dosegnuti i iznos od milijun kuna



RIJEKA – Župan Zlatko Komadina najavio je da će, ako mu se s takvim zahtjevom obrate gradovi i općine, proglasiti elementarnu nepogodu na onim područjima gdje je mraz oštetio poljoprivredne nasade u Primorsko-goranskoj županiji.


– Ne govorim ovdje o svojoj »sprženoj« jabuci u vrtu, nego o velikom i ozbiljnom problemu – Pavlomir je gotovo u cijelosti pogođen, ovogodišnjeg uroda loze očito neće ni biti, dok je situacija na Krku, u Vrbniku, ipak malo bolja – rekao je. Primorsko-goranska županija inače u svom proračunu ima 300.000 kuna rezerve za ovakve situacije, a oštećeni poljoprivrednici moraju se najprije obratiti svojim gradovima i općinama kako bi dobili financijsku podršku Županije, objasnio je župan. Na pitanje ide li osobno na teren da vidi štete na nasadima, rekao je da nije poanta da se on slika uz vinovu lozu, nego je bitno da su ljudi iz Centra za poljoprivredu Primorsko-goranske županije već od nedjelje na terenu.


Na Krku procjenjuju da će propasti najmanje pet posto uroda, a neki će vinogradi imati i do 80 posto štete / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Na Krku procjenjuju da će propasti najmanje pet posto uroda, a neki će vinogradi imati i do 80 posto štete / Foto Mladen TRINAJSTIĆ





– Dvojim doduše da ćemo od države išta dobiti, jer nikad ne dobijemo, osim kad je bio ledolom, ali mi dio novca imamo rezerviran – rekao je župan.


Prve procjene


Šteta na vinogradu Pavlomir u Novljanskoj dolini, koji je stradao zbog kasnotravanjskog mraza, Vinarija Pavlomir je procijenjenila na 1,2 milijunu kuna, saznajemo u gradskoj upravi Novog Vinodolskog. Prema njihovim informacijama, u vinogradu u Pavlomiru stradalo je više od 70 posto vinove loze, a cijela lokacija površine 30 hektara traži jednaku skrb i posao kao da su sve loze zdrave i kao da će urod biti stopostotan.



– Do ovakve situacije došlo zbog toga što je, zbog sunčanog i toplog vremena, vegetacija u polju krenula ranije no obično. Otvoreni pupovi i mladice koje su narasle i do desetak centimetara zazelenile su vinograde. Zelene biljke pune su vode a kad se voda u njima smrzne, dolazi do pucanja staničnih membrana i biljka postaje mrtvom, baš kao kad biste čovjeku prerezali arteriju i pustili ga iskrvari – plastično nam je nastalu situaciju opisao Vladić napomenuvši da je cijelu »kritičnu noć« proveo u Vrbničkom polju, prateći iz sata u sat temperaurni šok kojeg, kaže, za ovakve okolnosti nepripremljeni otočni vinogradari nisu mogli spriječiti.


– Jedina i najbolja pomoć za ovakve situacije zapravo je osiguranje vinograda kod osiguravateljskih kuća čemu naši zadrugari, bar do sad, nažalost nisu bili vični. A o tome ćemo, nakon upozorenja ove vrste, sad svi ipak morati početi ozbiljnije razmišljati. Osim pravovremenog »razgovora s osiguravateljima« – nastavlja prvi čovjek vrbičke zadruge, pomoć bi u takvim oklonostima mogla biti i praksa kakvoj pribjegavaju neke njihove francuske kolege, a tiče s paljenja piljevine u bačvama raspoređenim uzduž i poprijeko vinograda ili pak uporaba nekih drugih tehničkih rješenja, uz pomoć ventilatora kakvima se znadu koristiti američki vinogradari. O svemu ćemo tome, zaključio je Vladić, sad nedvojbeno morati početi razmišljati.



– Kako bi ispunila svoje obveze i imala proizvodnju Vinarija Pavlomir morat će kupovati grožđe što će biti njezin dodatni trošak, kažu u Novom Vinodolskom. Kako smo već pisali, temperatura koja se tijekom noći u Novljanskom polju spustila na minus 2,4 stupnja nanijela je veliku štetu lozi, osobito onoj koja se nalazi usred polja, dok je bolje prošao onaj dio vinograda koji se nalazi uz šumu jer je bio zaštićen. Direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš odmah je apelirao na gradsku vlast u Novom Vinodolskom i Primorsko-goranskoj županiji da nešto učine jer s ovom štetom Vinarija, koja je ove godine otvaranjem kušaonice i podruma »posložila priču« građenu gotovo dva desetljeća, teško može preživjeti. »Idemo spašavati što se spašavati može«, kazao je Palinkaš, dodajući da u dva desetljeća nije bilo ovakvog mraza i štete. U Općini Vinodolskoj, kao ni u njihovoj poljoprivrednoj zadruzi Plodovi Vinodola, kažu da do sada nisu zaprimili niti jednu prijavu o štetama na poljoprivrednim usjevima zbog niskih temperatura.


Iako ne u mjeri u kojoj su niske temperature proteklog vikenda poharale vinograde na području Vinodola, i Vrbničko je polje tijekom ranojutarnjih, ledenih sati protekle subote »oštećeno« mrazom.


– Prve procjene ukazivale su da je temperaturnim padom koji je pred zoru tog dana živu spustio na minus 1,4 Celzijev stupanj uništeno između dva i tri posto nasada, a već danas nam je svima ovdje već jasno da će štete biti i veće – prenio nam je jučer iskusni enološki znalac te ujedno upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik Marinko Vladić.


– Sad, nakon što su izdanci s protekom vremena dodatno požutili i usahli, sve ukazuje da bi štete mogle biti možda i na pet posto našeg vinogradarskog područja koje u Vrbničkom polju pokriva nekih 120 hektara – ističe Vladić napominjući da je ta procjena prosjek za cijelo polje.


Dugoročna šteta


– Nažalost, nekim će vinogradarima pa tako i našim zadrugarima koji imaju nesreću da su im vinogradi locirani upravo na lokalitetima gdje su temperature u noći s petka na subotu bile najniže štete biti i na 80 posto njihovih nasada. Neki će možda čak izgubiti i cjelokupni urod – sa žaljenjem konstatira naš sugovornik koji je netom prije razgovora s nama i sam županu odaslao fotografijama šteta dokumentirani službeni poziv za proglašenjem elementarne nepogode.


Marinko Vladić, PZ Vrbnik / Foto M. TRINAJSTIĆ


Marinko Vladić, PZ Vrbnik / Foto M. TRINAJSTIĆ



– Problem je i to što štete nastale proljetnim mrazovima zapravo nisu jednogodišnje. Zbog smrzavanja će loza, koja se dogodine obnovi i zazeleni, zapravo biti nerodna pa se štete nastale u ovakvim okolnostima trebaju promatrati kroz urod koji će, sasvim sigurno, izostati i dogodine – nastavlja Vladić. Upitan da u količinskom pa i financijskom smislu kvantificira svoje procjene šteta nastalih tijekom »ledene subote« upravitelj vrbničkog PZ-a procjenio je da bi samo Zadruga ove jeseni zbog te nepogode mogla imati »manjak« od kojih 60-ak tona grožđa. A to bi u financijskom smislu moglo značiti da nam je u samo par sati propalo najmanje 600 tisuća kuna, zaključio je naš sugovornik dodavši da bi s protekom vremena i nastavkom uočavanja nove oštećene vegetacije na vinovoj lozi šteta vrlo lako mogla doseći vrijednost od milijun kuna!


– Jasnu i točnu sliku imat ćemo tek za par dana, napomenuo je Vladić.