Reakcije na ostavku

Mrak Taritaš: Plenković se skiva iza ženske suknje; Beljak: Potrebna kolektvina ostavka i novi izbori

Hina

Krešo Beljak / Snimio Darko JELINEK

Krešo Beljak / Snimio Darko JELINEK

Konferenciju za novinare premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Dalić Beljak je nazvao »dosadnom samohvalom i pokušajem umanjivanja krivice nakon što smo danas saznali da je i ured premijera za sve znao«



ZAGREB Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš u ponedjeljak je, nakon neopozive ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martina Dalić, ustvrdila je da se premijer Andrej Plenković »cijelo vrijeme skriva iza ženske suknje«, a smatra i da su se premijer i potpredsjednica, umjesto obračuna, priklonili ortačkom odnosno crony kapitalizmu.


»Da se našalim, mislila sam da će na konferenciji za novinare i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, dati ostavku. Naš premijer cijelo vrijeme se skriva iza ženske suknje. Što će sada činiti kada te suknje više nema, vidjet ćemo, ali bilo bi najpristojnije prema svim građanima ove zemlje da kaže da on toliki teret više ne može nositi, da mu je previše i da ode put Bruxellesa ili gdje je već namjerio ići. On je svoju sudbinu cijelo vrijeme vezao uz potpredsjednicu Dalić i zapravo se skrivao iza nje, a sada je pitanje što će sada činiti«, komentirala je Mrak Taritaš.


Mrak Taritaš: Ostavka potpredsjednice ništa ne znači


»Premijer i potpredsjednica Vlade imali su priliku obračunati se s ortačkim ili crony kapitalizmom. Oni ne samo da to nisu učinili nego su po tom modelu krenuli dalje, odlučili pogodovati određenoj skupini ljudi, a iz objavljenih e-mailova čitam bahatost i ismijavanje građana Hrvatske«, ocjenjuje čelnica GLAS-a.




»Unatoč ostavci priča se nastavlja. Ostavka potpredsjednice ništa ne znači jer je premijer sve znao i davao joj podršku za sve što je radila, znao je kamo to ide. Mogao je preuzeti odgovornost za to i reći da je sve znao, a ne pustiti potpredsjednicu Dalić. Ili ima običaj skrivati se iza žena?«, zapital je Mrak Taritaš.


Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić je u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem danas podnijela neopozivu ostavku na svoju dužnost jer je postala uteg i teret premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini zbog »afere hotmail« tj. izlaska u javnost njezine elektroničke prepiske s grupom koja je radila na lex Agrokor u kojoj su bili i oni, koji su kasnije postali savjetnici izvanredne uprave Agrokora.


Beljak: Tiskovna konferencija je dosadna samohvala i pokušaj umanjivanja krivice


Čelnik HSS-a Krešo Beljak poručio je u ponedjeljak kako hrvatske građane, nakon afere s mailovima u kojima je sudjelovala potpredsjednica vlade Martina Dalić, ne može zadovoljiti ništa osim kolektivne ostavke vlade i raspisivanja novih parlametarnih izbora.


»Osim kolektivne ostavke i novih izbora ništa drugo ne može zadovoljiti hrvatsku javnost«, izjavio je Beljak Hini komentirajući ostavku potpredsjednice vlade Dalić.


Konferenciju za novinare premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Dalić nazvao je »dosadnom samohvalom i pokušajem umanjivanja krivice nakon što smo danas saznali da je i ured premijera za sve znao«.


Radin: Dobro što je premijer tražio ostavku Martine Dalić


Potpredsjednik Sabora iz redova talijanske manjine Furio Radin izjavio je u ponedjeljak kako je dobro što je premijer Andrej Plenković tražio ostavku potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere »Hotmail«, a Plenkoviću je poručio kako na njegovu podršku može i dalje računati.


»Dobro što je premijer tražio ostavku Martine Dalić. Mi ćemo, kao koalicijski partneri, napraviti sve da se stvori atmosfera u kojoj će se, nadajmo se u zakonskom roku, uspješno dovršiti proces nagodbe u Agrokoru. Jasno je da naša podrška premijeru Plenkoviću i dalje ostaje«, rekao je Radin Hini.


Glavni je zadatak sada, kaže, uložiti napore da se sve okonča u korist ljudi zaposlenih u Agrokoru ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.