Otvaranje Pandorine kutije

Može li Debeljak spasiti Uljanik i “3. maj”? Brodosplit ovršen zbog neplaćene komunalne naknade

Orjana Antešić

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Račun splitskog škvera ovršen je zbog kontinuiranog neplaćanja računa komunalne naknade od ožujka do listopada prošle godine Gradu Splitu, a nepodmiren je i dug prema Hrvatskim vodama



RIJEKA Brodosplit i njegov vlasnik Tomislav Debeljak početkom ove godine ovršeni su za oko 1,6 milijuna kuna neplaćene komunalne naknade iz prošle godine. Osim Gradu Splitu, ispostavlja se da novi strateški partner Uljanika, koji bi s državom trebao podijeliti milijarde kuna troška spašavanja pulskih i riječkih navoza, nije podmirivao ni svoje obveze prema Hrvatskim vodama s obzirom na to da je sastavni dio računa za komunalnu i naknada za uređenje voda koja ide u blagajnu ovog državnog javnog poduzeća. Prema materijalima koje je jučer obznanio splitski gradski vijećnik Jakov Prkić iz stranke Pametno, naknada koju Brodosplit, zajedno s komunalnom naknadom plaća Hrvatskim vodama mjesečno iznosi oko 39.000 kuna, a račun splitskog škvera ovršen je zbog kontinuiranog neplaćanja računa komunalne naknade od ožujka do listopada prošle godine. Drugim riječima, ispada da su početkom ove godine Debeljak i Brodosplit, osim prema Gradu Splitu, imali nepodmireni dug od oko tristotinjak tisuća kuna i prema državnim Hrvatskim vodama.


Rješenje o ovrsi


Zanimljivo je i postupanje Grada Splita u naplati komunalne naknade od Debeljakovog brodogradilišta. Prkić kaže kako je, temeljem neslužbenih informacija i indicijama kojima je baratao, pitanje Brodosplitovog duga po osnovi komunalne naknade postavio još 3. listopada. U tom trenutku Brodosplit, očito je, nije plaćao već gotovo osam mjeseci zaredom komunalnu naknadu. Rješenje o ovrsi napisano je 2. studenog, a vijećnik Prkić svoj odgovor dobija dvadesetak dana poslije dok je sama ovrha provedena početkom siječnja ove godine, vidljivo je iz dokumenata koje nam je dostavio ovaj splitski gradski vijećnik.


– Dugovanja Brodosplita prema Gradu Splitu su podmirena zaključno s 31. listopada 2018. godine, i po osnovi komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Naplata je izvršena početkom ove godine, odgovor je koji smo jučer dobili od pročelnika Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling Grada Splita Dragana Brtana. Međutim, iz njegovog odgovora nije razvidno što je sa Brodosplitovim računima za komunalnu naknadu za studeni i prosinac, premda smo i taj podatak tražili.Već je poodavno otvorena Pandorina kutija oko načina poslovanja domaćih brodogradilišta, samo je pitanje može li i Debeljak preživjeti njezino otvaranje, skupa s nekim članovima iz bivših, ali i sadašnje Vlade Andreja Plankovića.

Iz Brodosplita je odmah uslijedio munjevit odgovor u vidu priopćenja, u kojem se ne negira činjenica da je dug od komunalne naknade Brodosplitu morao biti prisilno naplaćen, ali se zato drvljem i kamenjem obrušilo na stranku Pametno, prozivajući je da sustavno nasrću na splitski škver i njegove radnike.


Sporni iznos




Ukratko, objašnjenje iz Debeljakovog tima zašto Gradu Splitu nisu plaćali komunalnu naknadu, ali i Hrvatskim vodama njihovu naknadu, svodi se na otprilike njihove žalopojke i konstataciju kako je Brodosplit jedino brodogradilište u Republici Hrvatskoj koje plaća »puni iznos koncesijske i komunalne naknade« dok sva ostala, prema njihovim tvrdnjama, »imaju različite vrste beneficija, bilo popusta ili otpisa, koje su im gradske uprave odobrile za podmirivanje tih naknada«.


Krajnje je, doduše, nejasno kakve je to, primjerice, posebne beneficije i popuste imao »3. maj« čiji je već dugo vremena prazni račun nedavno ovršio Grad Rijeka, i to za iznos od 4,8 milijuna kuna, što je samo glavnica duga od komunalne naknade za razdoblje od studenog 2017. do prosinca 2018. godine. Ako Debeljak u Brodosplitu, tom našem najvećem brodogradilištu, »kukumače« za 165.000 kuna komunalne naknade mjesečno, što bi tek trebali reći u »3. maju« koji su plaćali dvostruko više – 356.000 kuna mjesečno. I pritom nitko tu obvezu nije otpisao, niti je smije otpisati.


– Računajući da ćemo uspjeti postići nekakav dogovor s gradskom upravom, bilo o smanjivanju ili otpisu potraživanja, privremeno smo bili zastali u podmirivanju naših obaveza za komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Budući da nažalost nismo uspjeli postići dogovor, podmirili smo cjelokupan sporni iznos, ali nećemo odustati i od daljnjih pregovora s gradskom upravom u vezi utvrđivanja stvarnih površina i smanjivanja navedenih troškova koje smatramo previsokim, navodi se u priopćenju iz Brodosplita, indikativno naslovljenog sa »Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi«. Premda su iz Brodosplita ovime željeli »poklopiti« stranku čiji se gradski vijećnik, eto, »drznuo« iznijeti u javnost i dokumentirati da iz splitskog škvera osam mjeseci zaredom nisu plaćali dug prema Gradu Splitu i Hrvatskim vodama, teško se oteti dojmu da bi ovu staru narodnu izreku najprije trebali prihvatiti i živjeti u Brodosplitu.