Zatišje u pregovorima

Most želi potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, nejasno što će u tom slučaju raditi Božo Petrov

Zlatko Crnčec

Foto Goran Stanzl / PIXELL

Foto Goran Stanzl / PIXELL

Kako se može neslužbeno doznati, Most i dalje inzistira na odvajanju energetike iz Ministarstva gospodarstva, te da njihov čovjek bude na čelu novoosnovanog resora. Pregovori Mosta i HDZ-a nastavit će se u ponedjeljak



ZAGREB U pregovorima Mosta i HDZ-a jučer je nastupilo svojevrsno zatišje, a informacija koja se pojavila u političkim kuloarima jest ta da bi stranka Bože Petrova mogla zatražiti poziciju potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i financije.


U još uvijek aktualnoj tehničkoj Vladi Most ima poziciju potpredsjednika za društvene djelatnosti koju zauzima sam Petrov pa se stoga postavlja pitanje što bi on radio u slučaju da Most dobije mjesto drugog čovjeka Vlade zaduženog za gospodarstvo. Most je, naime, dosad uvijek inzistirao na stručnjacima pa Petrov koji je po zanimanju liječnik sigurno ne bi bio kandidat ove stranke za poziciju s koje se koordinira gospodarska politika Vlade.


U aktualnoj tehničkoj Vladi ova pozicija ne postoji. Kako se može neslužbeno doznati, Most i dalje inzistira na odvajanju energetike iz Ministarstva gospodarstva, te da njihov čovjek bude na čelu novoosnovanog resora. Pregovori Mosta i HDZ-a nastavit će se u ponedjeljak.




Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković jučer je rekao da je uvjeren da će do sljedećeg kruga konzultacija u Uredu predsjednice, u ponedjeljak 10. listopada, HDZ postići dogovor s Mostom, te da će se Vlada formirati 14. listopada na konstituirajućoj sjednici Sabora.


– Do sada smo prošli kroz sedam točaka i postigli visoku razinu suglasnosti. Sada razgovaramo o programu Vlade, ustrojstvu, a onda će na red doći kadrovi. Vjerujem da ćemo posao odraditi u roku, rekao je Jandroković. Dodao je da se nije razgovaralo samo o jamstivima Mosta već i o »ustrojstvu Vlade i programu«. On nije želio potvrditi informacije koje su se pojavile u medijima da će nova Vlada imati čak četiri potpredsjednika, te da će Mostu pripasti pet ministarstava. – Te informacije nisu utemeljene na postignutom dogovoru jer još uvijek razgovaramo o ustroju. Čitav je niz ideja, mi smo iznijeli koncept, a kolege iz Mosta ga razmatraju i vjerujem da ćemo doći do zajedničkog stava, rekao je Jandroković.


Osim s Mostom HDZ pregovara i s predstavnicima nacionalnih manjina. Jandroković je rekao da ga je iznenadila izjava potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da bi predstavnici nacionalnih manjina trebali biti i u javnim tvrtkama.


– Pitanje razvoja nerazvijenih područja rješava se odlukama i zakonima, a ne kadroviranjem po nacionalnoj osnovi. To bi bio korak unazad. Potrebno je zaista uložiti poseban trud da se pomogne ljudima koji žive ispod razine osnovnih uvjeta, ali ne vjerujem da se to može rješavati zapošljavanjem na nacionalnoj osnovi, rekao je Jandroković za N1 televiziju.