Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
18. listopada 2019.
Optužbe na račun Vrdoljaka

Most pozvao ministra Ćorića da obrazloži okolnosti poskupljenja električne energije

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2017. u 18:59 2017-07-09T18:59:50+02:00

Svojim konceptom »plemenske energetike« HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak trajno je naštetio razvoju obnovljivih izvora energije, što dovodi sada do rasta troškova električne energije na teret građana, upozorio je u nedjelju Most nezavisnih lista

ZAGREB Svojim konceptom »plemenske energetike« HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak trajno je naštetio razvoju obnovljivih izvora energije, što dovodi sada do rasta troškova električne energije na teret građana, upozorio je u nedjelju Most nezavisnih lista te pozvao ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da javnosti jasno obrazloži sve okolnosti odluke o poskupljenju cijene struje.

Most u priopćenju upozorava kako je 2013. godine tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) omogućio potpisivanje ugovora o garantiranom otkupu energije iz obnovljivih izvora energije bez analize učinaka tih ugovora na cijenu električne energije.

Time je, tvrde iz Mosta, prouzročio nemjerljivu štetu hrvatskom gospodarstvu i građanima, koji su tako »opterećeni novim izdacima za ugovore koji u sebi imaju ispod 10 posto domaće komponente, s jasno izraženom namjerom pogodovanja prema vjetroelektranama«.

Vrdoljak je izbacio HEP iz svih projekata koji bi značili daljnji razvoj sektora i političkim ga pritiscima silom gurao u megalomanske i neisplative investicije u izgradnju elektrana na plin i ugljen, ističu nadalje iz Mosta.

»Svime navedenim u sektoru obnovljivih izvora su stvorene obveze od 6,2 milijarde kuna do 2020. godine za koje nikakvom analizom nisu prikazani učinci«, upozoravaju.

Ti učinci »idu na teret građana i gospodarstva, a ne na teret državnog proračuna«, napominju, ocijenujući kako je to »podlo, 'plansko' i apsolutno protivno državnim interesima«, te da je tako »HNS svojim konceptom plemenske energetike trajno naštetio kako razvoju obnovljivih izvora energije, tako građanima i gospodarstvu«.

Pozvali su stoga ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da jasno obrazloži građanima »zbog čega i zbog čijih interesa i odluka dolazi do poskupljenja električne energije«, kao i da objasni zašto se trenutni nedostatak novaca u Hrvatskom operatoru tržišta energetike (HROTE) za isplatu poticaja »odražava samo na javna poduzeća, u ovom slučaju HEP, dok se isplate prema privatnim investitorima odvijaju bez ustezanja«.

»Također, pozivamo ministra Ćorića da javno objasni građanima je li Ministarstvo nastavilo rad na reviziji navedenih ugovora i postupaka ministra Vrdoljaka koji su doveli do situacije da će zbog cijene električne energije ispaštati građani, te da odgovori na pitanje hoće li i dodatnih 500 milijuna kuna koje će za isplatu navedenih ugovora nedostajati u 2018. godini isto tako svaliti na leđa građana i države«, stoji u Mostovu priopćenju.

Ističu i kao je Most radom u resornom ministarstvu za energetiku jasno pokazao da su mu briga za standard građana i uravnotežen razvoj sektora bili primarni cilj. »Zbog toga smo i napravili model ravnomjerne raspodjele tereta Vrdoljakovih ugovora koji se neće prelomiti samo preko leđa građana i gospodarstva i uskladili ga na radnoj razini u Vladi. Ali sada je jasno da problem ne mogu riješiti oni koji su ga napravili. HNS je svojim konceptom plemenske energetike trajno naštetio kako razvoju obnovljivih izvora energije tako građanima i gospodarstvu«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.