Nakon višemjesečnih pregovora

Most i HDZ se konačno usuglasili: U DOV Bošnjaković, u DSV Šimić

Hina

Dražen Bošnjaković / Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Dražen Bošnjaković / Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Nakon višemjesečnih neuspjelih pregovora HDZ i Most su se konačno uspjeli usuglasiti oko članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) pa bi tako iz redova vladajućih to trebali biti HDZ-ov Dražen Bošnjaković (za DOV) te 'mostovac' Miroslav Šimić (za DSV). To bi se napokon, iz petog pokušaja, kako je potvrđeno Hini, trebalo naći u utorak na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe



ZAGREB Nakon višemjesečnih neuspjelih pregovora HDZ i Most su se konačno uspjeli usuglasiti oko članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) pa bi tako iz redova vladajućih to trebali biti HDZ-ov Dražen Bošnjaković (za DOV) te ‘mostovac’ Miroslav Šimić (za DSV).


To bi se napokon, iz petog pokušaja, kako je potvrđeno Hini, trebalo naći u utorak na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe.


DSV i DOV više od četiri mjeseca rade u nepotpunom sastavu s dva člana manje, jer se vladajući nisu uspjeli usuglasiti.




Predsjednik Odbora za pravosuđe SDP-ov Arsen Bauk više je puta uporno tu točku uvrštavao na dnevni red sjednice ne bi li vladajuće tako natjerao da se dogovore no ista je, već po inerciji, a na zahtjev HDZ-ovaca, skidana s dnvnog reda jer se, kako su obrazlagali, »još nisu stekli uvjeti«.


Iz redova HDZ-a moglo se tada čuti kako nemaju ništa protiv ‘mostovca’ Šimića osobno, no tražili su da se sva imenovanja o kojima odlučuje Sabor dogovore »u paketu«.


Bauk je prijetio čak i Ustavnim sudom, a sve je kulminiralo prije desetak dana kada je sjednica Odbora prekinuta nakon što vladajuća većina nije glasovala za prihvaćanje dnevnog reda na kojem se, uz paket pravosudnih zakona, ponovno našao i izbor članova DSV-a i DOV-a.


»Ustavna je obveza Hrvatskog sabora izabrati po dva predstavnika u DOV-u i DSV-u. Ti predstavnici moraju biti ravnomjerno raspodijeljeni između pozicije i opozicije. Od prosinca prošle godine predsjednik Odbora za pravosuđe stavlja na dnevni red Odbora točku izbora tih članova. Opozicija je postigla dogovor, predložila osobe, no vladajući se već četiri i pol mjeseca ne mogu dogovoriti o tome koga će predložiti u DSV i DOV, što je dovelo do paralize Odbora za pravosuđe: Stoga smo inzistirali da se bez te točke ne može provesti sjednica Odbora za pravosuđe, a inzistirat ćemo i dalje, sve dok ne bude odluke vladajućih o tome koga će predložiti«, pojašnjavao je nakon te prekinute sjednice SDP-ov član Odbora Peđa Grbin.


SDP-ovci su žestoko zamjerali vladajućima jer svoje kandidate nisu dogovorili, a ne žele podržati ni kandidate oporbe – Grbina i Orsata Miljenića.


Međutim. jutros se iz oporbenih redova može neslužbeno čuti da je moguće da će doći i do novih izmjena unutar oporbene kvote te da bi se u cijelu priču mogao uključiti i Živi zid.


Inače, prema Ustavu DSV i DOV trebaju imati po 11 članova i to sedam iz redova sudaca odnosno zamjenika državnih odvjetnika, dva sveučilišna profesora te dva saborska zastupnika od kojih jedan oporbeni.