Lijepo nasljedstvo

Moraju platiti dug umrlog sugrađanina: “Zauzvrat smo dobili staru peglicu, koja je nestala”

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto arhiva

Ilustracija / Foto arhiva

Banka je tužila Grad, koji je naslijedio imovinu pokojnog Mladena J., a time i ugovor o nenamjenskom kreditu



RIJEKA Građani ovog hrvatskog grada mogli bi vratiti kredit koji je je podigao njihov sugrađanin, nakon što je on preminuo. Općinski sud u Koprivnici nepravomoćnom je presudom naložio Gradu Koprivnici da banci iz Zagreba uplati oko 80.000 kuna, donosi Večernji list. Banka je tužila Grad, koji je naslijedio imovinu pokojnog Mladena J., a time i ugovor o nenamjenskom kreditu. Jamac mu je bila supruga, a kad je ona preminula sva je imovina prešla u gradsko vlasništvo. Supružnici ili nemaju zakonske nasljednike, ili su se oni, što nije rijedak slučaj, tog nasljedstva odrekli.


Uz dugove, Grad je naslijedio Kiu Shuma staru 17 godina, Fiat 126 star 37 godina, traktor IMT iz 1969. godine, polovicu suvlasničkog dijela kuće, dvorišne zgrade i dvora ukupne površine 745 četvornih metara. No, sve te imovine, kažu u Gradu Koprivnici – više nema! Automobili su odjavljeni, u Gradu ne znaju gdje su. Drže i da imovina navedena u rješenju o nasljeđivanju ne bi ni bila dostatna za podmirenje duga.


Međutim, vrijednost polovice nekretnine procijenjena je na 227.000 kuna, pa je sud ocijenio da je ostavinska imovina pokojnika veća od dugova pa ih Grad i može podmiriti, piše Večernji.