Nadbiskup splitsko makarski

Mons. Barišić ima poruku za učenike: ‘Božji plan daleko nadilazi svaki kurikulum Škole za život’

Hina

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL

Ako se u životu pokušavamo služiti vezama, kuvertama, nepoštenim snalaženjem, a život traži rad, učenje, stručnost, poštenje, postat ćemo oporba životu, a ne svjedoci života, ugrozit ćemo nove naraštaje i potkopati temelje budućnosti humanog društva,« naglasio je Barišić



Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić pozvao je u nedjelju, dan prije početka nove školske godine, odgojno-obrazovne djelatnike da se zauzmu za kršćanske vrijednosti te da ne dopuste da im briga zbog uvođenja novih metoda učenja, zasjeni »osobu učenika«, njegova pitanja i potrebe.


»Vaša časna uloga obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koje dijele i vaši učenici i njihovi roditelji,« poručio je odgojno-obrazovnim djelatnicima nadbiskup u propovijedi na svetkovinu Male Gospe u Solinu


Istaknuo je kako se iskreno se nada podršci odgojno-obrazovnih djelatnika i njihovom svesrdnom doprinosu cjelovitom odgoju djece i mladih.




»Ne dopustite da vam briga zbog uvođenja novih metoda, načina i tehnika učenja i podučavanja zasjeni osobu učenikâ koja je pred vama, njihova pitanja i njihove potrebe,« poručio im je Barišić.


Po njegovim riječima, Isus Krist predstavlja nam Božji plan života koji uključuje i ujedno daleko nadilazi svaki plan, kurikulum Škole za život.


»Škola za život može se ostvariti jedino ako smo mi odrasli redoviti, pažljivi, odgovorni učenici u svakodnevnoj stvarnosti. Ali, ako mi svoj život i svoje ishode svedemo samo na imati, tehniku, kruh, neće to biti cjelovitost pogleda na život, već ćemo postati samo aranžeri sredstava za život bez cilja i smisla,« istaknuo je nadbiskup.


Ako se pokušavamo služiti vezama, ugrozit ćemo nove naraštaje


Želimo li, dodao je, da škola u našem društvu bude doista škola za život, onda smo »mi odrasli učitelji za takvu školu«, pozvani biti svjedoci cjelovita pogleda na život koji uključuje i obrazovanje i odgoj, odnos prema Bogu i čovjeku.


»No, ako se u životu pokušavamo služiti vezama, kuvertama, nepoštenim snalaženjem, a život traži rad, učenje, stručnost, poštenje, postat ćemo oporba životu, a ne svjedoci života, ugrozit ćemo nove naraštaje i potkopati temelje budućnosti humanog društva,« naglasio je Barišić.


Po njegovim riječima, često se čuje govor o novom naraštaju u Školi za život, ali to je isprazan govor ako nam u školi ne bude života, ne bude učenika. Također je rekao kako Škola za život, kao i svaka druga reforma školstva u našem društvu ovisi »o nama odraslima takozvanim učenicima škole života.«


»Poštovani ravnatelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, vi ste produžena ruka roditelja, prvih i povlaštenih odgojitelja svoje djece. Od iznimne je važnosti povezivanje i odgojno prožimanje obitelji i škole jer ono pozitivno utječe na razvoj učenika, njihovu socijalizaciju i učenje,« kazao je Barišić.


Kazao je kako je naš identitet određen naslijeđem, ali i novošću kojoj se odgojem i obrazovanjem otvaramo.


»U našem trajnom i cjelovitom odgoju i obrazovanju, majka Marija nam je najbolja i najvažnija učiteljica života,« poručio je nadbiskup Barišić.


Misi u Solinu, koja je okupila brojne vjernike, nazočili su premijer Andrej Plenković, ministri obrane i uprave Damir Krstičević i Ivan Malenica, saborski zastupnici.