Lažov Ivan Pernar

Moje je da lažem, a vaše da dokazujete istinu: Slagao čak i dok je upozoravao na lažne vijesti

P. N.

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Znalo se to i prije događati, ali sad je bilo dva put za redom i uglavnom prvi put sam nehotično prenio lažnu informaciju. To je bilo kad sam objavio da su migrante uhvatili kod Metkovića, a to su zapravo bili turisti koji su doživjeli nesreću..."



Politički populist Ivan Pernar, jedna od naplavina koju je na političke obale Hrvatske izbacila poplava nezadovoljstva građana politikom i političarima, plastično je dao na znanje kako, između ostalog, funkcionira populizam. Ukratko, Pernar je javnosti poručio da je njegovo da laže, a na medijima je da dokazuju da ne govori istinu. Nakon što je ovo objavio na društvenoj mreži Facebook, putem koje se uživo obratio svojim simpatizerima, Pernar je izbrisao objavu, po svemu sudeći jer je procijenio da bi mu mogla štetiti.


Pernar se, naime, na Facebooku obratio simpatizerima kako bi na svoj način prokomentirao lažne vijesti koje se ovih dana nemilice šire o migrantskoj populaciji, a šire ih političari i politički aktivisti koji vjeruju da na migrantskoj tematici mogu ojačati ekstremnu hrvatsku desnicu, na način kako je to uspjelo njihovim istomišljenicima u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj… Lažne vijesti širi, između ostalih i Ivan Pernar, što je populist iz Živog zida javno i priznao.


Jučer i danas sam, objasnio je svojim simpatizerima Pernar, “naišao na situaciju u kojoj su objavljene lažne vijesti”.




– Znalo se to i prije događati, ali sad je bilo dva put za redom i uglavnom prvi put sam nehotično prenio lažnu informaciju. To je bilo kad sam objavio da su migrante uhvatili kod Metkovića, a to su zapravo bili turisti koji su doživjeli nesreću. Međutim, što se dogodilo. Danas je na Facebooku netko objavio da su migranti tobože silovali kćer nekom čovjeku koji ih je primio u kuću i priča mi je odmah zvučala sumnjivo. Zato jer je bila rekla kazala. (…) Ja sam je odbio prenijeti, jer nisam jednostavno vjerovao da je vijest iz pouzdanog izvora, rekao je svojim simpatizerima Pernar.



Potom je objasnio da lažne vijesti šire “oni”, mainstream mediji, jer je to njihova nova strategija kojom žele prevariti ljude kad je u pitanju tematika migranata. Nekoć su, kaže Pernar, branili migrante, a sad šire lažne vijesti o njima.


-Strategija mainstreama u skrivanju istine o migrantima iz početka je bila cenzura. To je bila strategija. Godišnje je prije dolaska migranata u Njemačkoj bilo 300 uboda nožem, a danas je recimo tri tisuće ljudi izbodeno noževima godišnje. Znači – porast od deset puta. Nitko o tome nije izvještavao…, “objasnio” je svojim simpatizerima Pernar.


Nekoliko sati kasnije, na portalu Faktograf, koji se bavi provjerom istinitosti javno izrečenih tvrdnji političara i drugih osoba iz javnog i gospodarskog života Hrvatske, objavljeno je da je Pernar slagao. Njegova informacija o povećanju broja napada nožem u Njemačkoj je netočna. Takve statistike njemačka policija nema.



Kad su na Facebooku pod Pernarovim videom ostavili ovu analizu Faktografa, Pernar je naprosto napisao: “Pa nije zadaća mene da dokažem da nisam kriv, nego je teret dokazivanja na njima. Meni takve prozivke ne smetaju, meni je to samo reklama.” Ovu objavu nekoliko minuta kasnije Pernar je obrisao.


Ivan Pernar na Facebooku ima više od 200 tisuća pratitelja, a njegova stranka u anketama redovito zauzima treće mjesto po popularnosti u državi.