Puljanka nema izbora

“Moje dijete će u školu bez knjiga, ja ih ne mogu kupiti”

Hina

 Iako jedva spaja kraj s krajem, Magdalena kaže da će se za hranu nekako snaći, ali poručuje:»Dajte mi za knjige«



PULA  Puljanka Magdalena Pužar nije jedina koji će u ponedjeljak poslati svoje dijete u školu bez udžbenika. Za njih bi, kaže, trebala izdvojiti 1.400 kuna, kojih nema, a ne može dobiti ni financijsku pomoć Grada Pule jer njena plaća od 2.200 kuna plus 300 kuna dječjeg doplatka probija gradski cenzus koji se, po njenim riječima, kreće oko 2.050 ili 2.100 kuna, piše Glas Istre.


Samohrana je majka koja za podstanarstvo mjesečno plaća 1.500 kuna, režije nije platila od lipnja, a bivši suprug ne uplaćuje alimentaciju još od svibnja. Majka joj je nezaposlena, a otac radi kao mesar za plaću od 2.300 kuna te joj pomaže pokojim komadom mesa. Nekoliko puta su joj u pomoć priskočili i u udruzi Naš san, njihov osmijeh. Iako jedva spaja kraj s krajem, Magdalena kaže da će se za hranu nekako snaći, ali poručuje:»Dajte mi za knjige«.


Obraćala se i gradonačelniku Borisu Miletiću, koji joj je odgovorio da, nažalost, ne može dobiti novčanu potporu za knjige, ali joj je savjetovao da pokrene postupak kako bi dobila alimentaciju.




– Ja nisam jedina koja će u ponedjeljak poslati dijete u školu bez knjiga. Dobit će bilježnicu. Knjige za svoju djecu neće kupiti niti susjeda koja je završila na infuziji. Školuje troje djece, nezaposlena je, a suprug joj radi u Uljaniku. Nemam pojma što će biti dalje, kazala nam je Pužar koja je jučer predala i »papire« pulskom Centru za socijalnu skrb, a hoće li dobiti pomoć za knjige i ima li uvjete za nju, zasad ne zna jer joj, kaže, ništa nisu rekli.


Njeno dijete ne može niti naslijediti udžbenike od nekog starijeg đaka jer su ove školske godine uvedene nove knjige koje, po riječima mnogih ogorčenih roditelja, ne sadrže novo gradivo, nego je, vele, njihova očita svrha zarada izdavača.


Dorijana Srdić, ravnateljica pulskog Centra za socijalnu skrb, kaže da pravo na sufinanciranje nabavke udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola koji su članovi kućanstva korisnika zajamčene minimalne naknade ili obitelji koja koristi pomoć za uzdržavanje. Centar sufinancira 50 posto troška nabave udžbenika i »nastavnih sredstava« i to za 107 učenika osnovnih i srednjih škola. No, Centar može priznati pravo na jednokratnu naknadu i kućanstvu koje zbog trenutačnih materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe, »ukoliko su ispunjeni zakonski uvjeti«. Je li Magdalena Pužar »ispunila zakonske uvjete« službenici Centra tek trebaju utvrditi.


Ima i drugačijih primjera…


Dvoje karlovačkih SDP-ovaca opremilo je za novu školsku godinu učenika teškog imovnog stanja, te pozvalo kolege vijećnike da svojim naknadama pomognu potrebnima, priopćeno je  iz karlovačkog SDP-a.


Antunu, učeniku osmog razreda, koji živi s majkom u teškim prilikama, u nabavci školskih potrepština, te odjeće i obuće, pomogli su potpredsjednica karlovačkog Gradskog vijeća Marina Novaković Matanić i gradski vijećnik Nikola Badovinac.


Karlovački SDP-ovci pozivaju vijećnike svih općina, gradova i županijske skupštine da slijede njihov primjer, izaberu obitelj iz svoje sredine i pomognu joj, jer vijećnicima “vjećnička naknada neće toliko puno značiti koliko nekome taj novac može pomoći”.