Filip Drača

Mladić koji je uhićen zbog grafita na Tuđmanovom spomeniku: ‘Tražit ću za sebe smrtnu kaznu streljanjem’

P. N.

Foto MUP

Foto MUP

Drača se, nakon provedene noći u pritvoru još nekoliko puta oglašavao porukama na društvenoj mreži



“Zaista je točno da se iza rešetaka bolje jede nego na slobodi. Policajci su mi za doručak dali paštete i kruha, ali barem sam jeo doručak”. Napisao je to na svojem Facebooku 24-godišnji Filip Drača, mladić kojeg je policija u neuobičajeno revnoj akciji, uz pomoć građana, osumnjičila kao osobu koja je crnim sprejem nacrtala srp i čekić na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.


Terete ga za kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, zbog čega mu prijeti do dvije godine zatvora. 


Drača se, nakon provedene noći u pritvoru još nekoliko puta oglašavao porukama na toj društvenoj mreži.




U jednoj je napisao kako će sam za sebe zatražiti kaznu streljanjem.


Draca 1


Draca 1



U drugoj, pak, očito ironično kako mu je Soros naredio da to učini.


Draca 2


Draca 2



24 sata pišu da mladić nije član Radničke fronte s kojom ga se povezivalo, iako je kao vanjski simpatizer sudjelovao u nekim njihovim akcijama. 


Odvjetnik Branko Šerić rekao je da nije baš uobičajeno da se nekoga, koga se tereti za uništavanje tuđe stvari, prepraćuje istražnom sucu.


– Ne, nije uobičajeno. Riječ je o oštećenju tuđe stvari. Imamo toliko postupaka za zapaljenje automobila pa nije bilo preprata. Ne želim kritizirati niti branim ijednu političku opciju, ali meni osobno se ne sviđa selektivna primjena zakona. Smatram da za svako ispisivanje grafita, bez obzira čija obilježja ispisivali, treba jednako postupati. Pravda mora biti slijepa upravo zato da se prema svakome isto postupa. Usuđujem se to reći jer smatram da nitko nije veći domoljub od mene – kazao je Šerić za 24 sata. Zapitao se što je bilo s onima koji su dvaput u mjesec dana išarali slovo “U” na bisti Ive Lole Ribara u Zagrebu i je li za to itko uhićen.


Draca 3


Draca 3