Ovo je važno znati

Mladi nisu uopće tako neosjetljivi na Covid-19: ‘U Hrvatskoj je svaki deseti oboljeli mlađi od 20 godina’

P. N.

Foto Željko Lukinić PIXSELL / Reuters

Foto Željko Lukinić PIXSELL / Reuters

Ono što mogu reći je da je recimo u Kini bilo svega 2,5 posto oboljelih ispod 20 godina, kod nas je to između 8 i 10 posto, međutim to su blage kliničke slike. Najveći broj oboljelih je između 30 i 50 godina, rekao je Capak



Prvotno mišljenje kako su mladi neosjetljivi na zarazu koronavirusom pokazalo se pogrešnim – na području Europe sve je više oboljelih u dobi od 20 do 40 godina, a mnogi od njih trebaju intenzivnu njegu. Rizik je posebno težak za one koji još nisu dijagnosticirani.


Slična je situacija, na sreću dosad bez kritičnih slučajeva, i u Hrvatskoj. Potvrdio je to sinoć u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


– Ono što mogu reći je da je recimo u Kini bilo svega 2,5 posto oboljelih ispod 20 godina, kod nas je to između 8 i 10 posto, međutim to su blage kliničke slike. Najveći broj oboljelih je između 30 i 50 godina, rekao je Capak.




Prema podacima web stranice Statista koje prenosi Bloomber, u Italiji se gotovo četvrtina oboljelih nalazi u dobi od 19 i 50 godina. U SAD-u je među prvih dvije i pol tisuće slučajeva, njih 705 bilo u dobi od 20 do 44 godine, a između 15% i 20% završilo je u bolnici. Od njih je svaki četvrti završio na intenzivnoj njezi.


Među zaraženima je i docent genetike na Sveučilištu Utah, Clement Chow.


– Mlad sam i nisam visoko rizičan, a ipak se nalazim u ICU-u kao vrlo teški slučaj, napisao je na Twitteru Chow, koji je prvo imao visoku temperaturu, a potom kašalj i zatajenje disanja. Završio je na respiratoru.