Nastavak pregovora

Mjesto šefa Sabora glavna točka prijepora, Plenković: Danas nije “dan D”, do kraja tjedna smo gotovi

Zlatko Crnčec

Foto Patrik Macek / PIXELL

Foto Patrik Macek / PIXELL

Most bi želio mjesto šefa Sabora jer bi tako osigurao da njihovi zakonski prijedlozi kojima se protivi HDZ ne ostanu u ladicama. HDZ to mjesto ne želi prepustiti, a pitanje je i jesu li spremni popustiti oko broja ministarstava



ZAGREB HDZ i Most održat će danas četvrti krug pregovora na razini vodstava stranaka kojima se želi postići dogovor koji bi omogućio formiranje nove Vlade. Na današnjem će sastanku biti riječi o HDZ-ovom prijedlogu Vladinog preustroja, te o broju pozicija koje bi u njoj dobio Most. Sabor će konstituirajući sjednicu održati u petak 14. listopada i u HDZ-u očekuju da bi se dotad mogao postići dogovor oko svih preostalih otvorenih pitanja.



Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako u pregovorima s Mostom sve ide sukladno dogovorenom hodogramu, da nije nikakav »dan D« istaknuvši kako ovaj tjedan s Mostom žele dogovoriti sve najbitnije.  


»Sve ide sukladno dogovorenom hodogramu i ideja je da ovaj tjedan s Mostom dogovorimo sve ono što je najbitnije«, kazao je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a upitan o pregovorima s partnerima iz Mosta.




Dodao je kako danas poslijepodne s tom strankom nastavljaju pregovore, a tijekom jutra u HDZ-u imaju nekoliko konzultacijskih pripremnih sastanakai.


Plenković je, na novinarski upit, negirao da je danas »dan D« u pregovorima s Mostom, kazavši kako su rokovi jasni tj. 14 listopada je sjednica novog saziva Hrvatskog sabora i do tada će sve dogovoriti.


Naglasio je i da u pregovorima sve ide najnormalnije. »Nemojmo stvarati neku umjetnu tenziju«, rekao je novinarima predsjednik HDZ-a.


Upitan očekuje li da u idući ponedjeljak na konzultacije kod predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović ide sa potrebnih 76 potpisa saborskih zastupnika, Plenković je odgovorio – »Moguće«.


Na pitanje o radu buduće vlade, tj. zalaže li se za ‘vertikalno upravljanje’ ministarstvima ili da se partneri kontroliraju, Plenković je naglasio kako s njegova apsekta nema kontrole već postoji jedna i jedinstvena politika hrvatske Vlade i zajednički rad u njoj. (Hina)



Kako se može neslužbeno doznati, HDZ Mostu nudi poziciju prvog potpredsjednika Vlade, te pet ministarstava. S druge strane Most navodno želi jedno ministarstvo više, šest ih imaju i u aktualnoj Vladi, ali i poziciju predsjednika Sabora, te da prvi potpredsjednik Vlade kojeg bi dobili bude zadužen za gospodarstvo i financije. Po toj verziji Most bi želio poziciju predsjednika Sabora zbog toga jer bi se tako osigurao da njihovi zakonski prijedlozi kojima se protivi HDZ ne ostanu u ladicama, kao i priliku da ih u krajnjoj nuždi mogu izglasati s oporbom. S druge pak strane HDZ ne želi prepustiti poziciju predsjednika Sabora, a veliko je pitanje jesu li spremni popustiti oko broja ministarstava.


Što se tiče HDZ-ovog prijedloga preustroja Vlade neslužbeno se može doznati da on predviđa odvajanje energetike iz Ministarstva gospodarstva u samostalni resor. S druge strane Ministarstvu gospodarstva pripojio bi se resor malog i srednjeg poduzetništva. Osim toga, navodno HDZ predlaže ukidanje Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova – regionalni bi razvoj išao u Ministarstvo gospodarstva, a EU fondovima bavilo bi se svako ministarstvo u svom djelokrugu poslova.


Pet od sedam


Iako se tako možda nije činilo na početku pregovora ispada da bi sedam uvjeta koje je Most postavio HDZ-u da bi se Vlada uopće formirala moglo biti najmanji problem. Iako je i tu daleko od toga da će rješenje biti jednostavno.


Na primjer, i HDZ i Most su se dogovorili da se proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i smanjenje pretplate za HRT odgodi za vrijeme nakon formiranja Vlade. Međutim, ostaje i dalje otvoreno kako bi se pojas proglasio, s kojim posljedicama i koji je uopće smisao cijele priče kada se izlov ribe ne može zabraniti ni Talijanima ni Slovencima. Što se tiče HRT-a ostaje vidjeti kako će se na poslovanje odraziti smanjenje pretplate bez da je ova tvrtka prije toga prošla restrukturiranje. Ni Most ni HDZ nisu pojasnili što je s drugim uvjetom kojeg je oko HRT-a postavila stranka Bože Petrova. A to je da ovrhe zbog neplaćanja pretplete ubuduće ne rade vanjske odvjetničke tvrtke već sam HRT. O tome dosad nitko nije rekao ni riječi, a nije bilo moguće ni doznati hoće li se ovaj zahtjev rješavati prije ili poslije formiranja Vlade. Iz HDZ-a se dosad neslužbeno moglo doznati jedino da bi prije smanjenja pretplate trebalo restrukturirati HRT, te da je veliko pitanje koliko bi se bi preuzimanje vođenja naplate dugovanja građana HRT-u uopće isplatilo.


Nakon prošlotjednog sastanka obje su strane objavile da postignut veliki napredak u pregovorima oko preostalih pet Mostovih uvjeta. Navodno su se dvije strane dogovorile oko izmjena Ovršnog zakona kojima bi se onemogućila ovrha nad jedinom nekretninom dužnika. Na tome navodno rade stručne skupine dviju strana, ali se još uvijek ni neslužbeno ne može doći do nacrta prijedloga, koji bi mogao biti upitan s ustavnopravne strane.


HDZ je pristao i na Mostov zahtjev da su ubuduće u izborni zakon unese rješenje da svaki birač ima pravo na tri preferencijalna glasa. Ova zakonska promjena ne bi trebala biti problem mada je veliko pitanje kako će ona utjecati na izborni proces. Most zahtjeva i smanjenje proračunskih izdvajanja za rad stranaka, te manje beneficije za saborske zastupnike i članove Vlade, ali ni tu se još ne zna koliko i kako.


Što se tiče uvođenja državne revizije u HNB ne bi trebalo biti nikavih problema. Most zahtjeva nešto što ionako piše u programu HDZ-a. Međutim, nije baš jasno kako će se to izglasati do petka 14. listopada jer ovo rješenje, iako nije sporno ni za institucije EU, ipak zahtjeva određene konzultacije s njima. Također nije jasno mogu li se tako na brzinu u zakone pretočiti i preostala dva zahtjeva Mosta – ukidanje poreza na tvrtke i ograničavanje jedinicama lokalne samouprave da na plaće ne mogu potrošiti više od 15 posto proračuna.