Pravoslavni vjernici slave

Mitropolit Porfirije služio prvu božićnu liturgiju

Hina



ZAGREB – Prvu svečanu božićnu liturgiju predvodio je u utorak u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije.


Mitropolit Porfirije služio je liturgiju Sv. Vasilija Velikog, koja je predviđena za večer i koja označava početak novog dana, Božića, pa je okupljenim vjernicima čestitao sutrašnji Božić uzvikom »Mir Božji – Hristos se rodi«.


U središnjem zagrebačkom pravoslavnom hramu na Cvjetnom trgu Porfirije Perić je vjernicima poručio kako je čovjek stvoren da bude dobar i da svečanost Božića, tu eksploziju duhovne radosti, dočekaju daleko od dnevne buke i vreve, otvoreni za duhovni glas iz pozadine.


Hrist nije došao da vlada, nego da služi i služenje je jedini ispravan način postojanja i afirmacije čovjeka, kazao je Porfirije, kome je ovo prvi Božić s titulom ovdašnjeg mitropolita. On je sredinom srpnja zamijenio dugogodišnjeg mitropolita Jovana Pavlovića, koji je umro 3. travnja prošle godine u 78. godini života.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski naveo je kako je čovjek u iskušenju da podređuje i tlači drugoga, te da umjesto Hristu služi egoizmu, mržnji i isključivosti. Pozvao je vjernike da budu dobri i da slave Boga i nađu Boga u bližnjemu, te njeguju svoju vlastitu obitelj kao crkvu u malom.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak je svim pravoslavnim vjernicima uputio čestitke u povodu Božića prema julijanskom kalendaru.


»Svim vjernicima koji Kristovo rođenje slave prema julijanskom kalendaru, u ime Hrvatske demokratske zajednice i u svoje osobno ime od srca želim sretan i blagoslovljen Božić. Želim vam da provedete Božić i božićne blagdane u ozračju obiteljskog zajedništva, mira, ljubavi i razumijevanja. Neka ovaj dan unese radost i nadu u vaše obitelji, vaše domove i cijelu našu zajedničku domovinu Hrvatsku. Neka vam Nova 2015. godina donese zdravlje, sreću, ljubav i osobno zadovoljstvo«, navodi Karamarko u čestitki.