Skup

Mirni prosvjed protiv obveznog cijepljenja u Splitu

Hina



Mirnim prosvjedom građana, u Splitu je u subotu obilježen Međunarodni dan svjesnosti o osobama oštećenim cjepivom, a sudionici su poručili kako cijepljenje u Hrvatskoj ne treba biti obveza već dobrovoljni pristanak uz prethodno informiranje o njegovim posljedicama.


 Okupljanje je organizirala Hrvatska udruga roditelja i aktivista (HURA), poseban gost bio je Britanac Andrew Wakefield, kontroverzni liječnik kojem je oduzeta licenca, a  koji se protivi cijepljenju dovodeći ga u vezu s autizmom.


Govornici su, međutim,  svojim istupima stali u njegovu obranu tvrdeći da je izvrgnut medijskom linču.


 Sudionici prosvjeda nosili su majice i transparente s porukama kojima se upozorava na posljedice cijepljenja: “Prijavi nuspojavu,” “Mama a i tata donose odluku,” “Stop uvozu neprimjerenog cjepiva”, “Ovo su naša djeca,” “Leukemija je smrt”. Predsjednica HURA-e Alma Demirović je istaknula kako je u Hrvatskoj na snazi obveza cijepljenja, a iz te obveze krše se neka temeljna ljudska prava, posebice “pravo na potpunu informiranost o cijepljenju”. Cijepljenje ne može biti zakonska obaveza pod prijetnjom diskriminacije, novčane kazne i drugih oblik kršenja ljudskih prava”, rekla je Demirović.HURA se, ističe, zalaže “ne za ukidanje cijepljenja niti za njegovu zabranu, nego da ono u Hrvatskoj bude navedeno u formi preporuke”.

 “Cijepljenje treba biti dobrovoljno, a ne prisilno,” naglasila je Demirović.


Wakefield: Pravo na kontrolu nad svojim tijelom i tijelom svoje djece


 Andrew Wakefield je istaknuo kako stanovnici Hrvatske moraju imati kontrolu nad svojim tijelom i tijelom svoje djece. “Medicinska arogancija uspostavila je nadmoć nad ospicama, medicina sad izgleda neuspjelo. Ta ista propala medicinska arogancija nema pravo određivati da vaša djeca budu prisilno cijepljena protiv vaše odluke. Morate zahtijevati potpuni informirani pristanak na cijepljenje jer vaša djeca nisu vlasništvo države,” rekao je Wakefield obraćajući se nazočnim na splitskom Trgu Gaje Bulata ispred Hrvatskog narodnog kazališta.  Poručio je i kako je, želi li bilo koji liječnik iz Hrvatske debatirati s njim o cjepivima, on spreman te je do sutra u Hrvatskoj. Doktorica Lidija Gajski je u svome govoru stala u obranu Wakefielda istaknuvši kako se protiv njega vodi haranga gdje godi se pojavi. “Hrvatska je, naravno, na toj liniji. Medicinska struka poziva na bojkot današnjeg skupa. Pobunio se i zbor znanstvenih novinara, Gotovo sva glasila objavila su dolazak Andrewa Wakefielda,” kazala je Gajski.  Citirala je i navode iz medija koji negativno govore o Wakefieldu. “Ovakav govor mržnje do sada nije zabilježen u našim medijima. Ovakav medijski linč ravan je inkviziciji modernog doba. Kakve li izopačene inverzije istine,” rekla je Gajski.

 Zabrinutost zbog dolaska protivnika cijepljenja Wakefielda u Split ranije su izrazili Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora kao i Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva iz kojih su poručivali kako je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba te se ubraja u najsigurnije medicinske intervencije. 


I Pernar za dragovoljno cijepljenje


 Okupljanju u Splitu nazočio je i saborski zastupnik Ivan Pernar koji je novinarima izjavio kako je došao dati potporu roditeljima u njihovom pravu na izbor u vezi cijepljenja njihove djece, “Cijepljenje u Hrvatskoj treba biti dragovoljno, a ono će biti takvo onda kad u Hrvatskom saboru bude većina onih političar koji se zauzimaju za dragovoljno cijepljenje,” kazao je Pernar.

 Građane je pozvao da na izborima glasuju za one političare koji se zauzimaju za dragovoljno cijepljenje.