Slijedi akcijski plan

Ministrica odgovorila na zahtjeve prosvjednika: Hvala vam što ste se okupili, ali budite oprezni…

Hina

"Moramo zapamtiti da nikada nasilje nije iskorijenilo nasilje, već istraživanja dokazuju da u prevenciji nasilja ključnu ulogu imaju edukacija i odgovornost roditelja i same škole, ali i uključivanje svih drugih relevantnih ustanova i dionika."



ZAGREB – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je u povodu subotnjeg skupa u Zagrebu na kojemu su tisuće nastavnika i učenika tražili uspostavu “sigurnih škola bez nasilja”, izjavila je da će se izraditi akcijski plan prevencije nasilja u školama, te poručila da podupire upozoravanje na problem nasilja i da su edukacija i odgovornost najbolja prevencija.


“Pozdravljam i podupirem ukazivanje na važnost rješavanja problema nasilja u školama i društvu. Međutim važno je da budemo oprezni u porukama koje šaljemo. Moramo zapamtiti da nikada nasilje nije iskorijenilo nasilje, već istraživanja dokazuju da u prevenciji nasilja ključnu ulogu imaju edukacija i odgovornost roditelja i same škole, ali i uključivanje svih drugih relevantnih ustanova i dionika,” poručila je Divjak u izjavi za javnost u povodu današnjeg javnog okupljanja.


Dodaje da u petak sazvala pripremni sastanak za izradu novog akcijskog plana prevencije nasilja u školama, koji će se obuhvatiti promjenu pravnog okvira, pripremu edukacije te sustav podrške za učitelje, učenike i roditelje.




Ministarstvo je u proteklih godinu i pol dana bitno povećalo ulaganje u edukaciju i programe prevencije nasilja u školama te će i dodatno pojačati financiranje projekata koji podupiru škole bez nasilja, poručuje ministrica.