Financiranje kulture

Ministrica Obuljen će mijenjati sastave vijeća i povjerenstava za dodjelu novca?

Zdenko Duka

Nina Obuljen / arhiva NL

Nina Obuljen / arhiva NL

Bilo je dosta nezadovoljstva nakon popisa odobrenih te odbijenih programa za financiranje u kulturi za 2017. a sukus primjedbi bio je »vidljiv ideološki predznak kad se odlučivalo o dodjeli«



Kulturnim vijećima i povjerenstvima Ministarstva kulture mandati istječu u različito vrijeme. Vijeća koja su razmatrala programe za financiranje za 2017. godinu za različite kulturne djelatnosti imenovana su početkom srpnja 2016. godine te su, u trenutku primopredaje vlasti, već bili započeli s radom i vrednovanjem projekata prijavljenih na Javni poziv.


Ministrica kulture u više je navrata istaknula kako će poštovati prijedloge Vijeća te kako će u siječnju, kada Vijeća završe s radom na ocjeni projekata za 2017. godinu razmotriti mogućnost novog javnog poziva. Ministrica je najavila kako će razgovarati sa svim članovima prosudbenih tijela o njihovom interesu za nastavkom suradnje s Ministarstvom kulture – stoji u dopisu Ministarstva koje vodi ministrica Nina Obuljen, kao odgovor na naše pitanje hoće li i kada će ministrica eventualno raspisati nove javne pozive i nakon toga imenovati nova vijeća i povjerenstva koja odlučuju o dodjeli novca.


Poznato je da je bilo dosta nezadovoljstva nakon popisa odobrenih te odbijenih programa za financiranje u kulturi za 2017. godinu a sukus tih primjedbi bio je da je bio vidljiv ideološki predznak kad se odlučivalo o dodjeli novca i da su o svim tim programima odlučivali ljudi koje je imenovao prethodni ministar kulture Zlatko Hasanbegović. O tome smo jučer pisali.




Dakle, moguće je da će ministrica mijenjati sastave vijeća i povjerenstava.


FALIŠ, udruga koja svake godine organizira Festivala alternative i ljevice Šibenik, odbila je potporu od 10.000 kuna, smatrajući je nedovoljnom. Ministarstvo kulture ističe da je tako odlučilo nadležno Kulturno vijeće za inovativne umjetničke i kulturne prakse, uzimajući u obzir broj prijavljenih programa i raspoloživa sredstava.


– Ako netko nije zadovoljan može napisati prigovor Ministarstvu u roku 15 dana nakon objave rezultata – piše u dopisu Ministarstva kulture.


Prijedlog dodjele novaca za časopise i elektroničke publikacije predložilo je Vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, čija je predsjednica prof. dr. Lahorka Plejić Poje, a dr. Nikica Barić jedan od članova. Taj prijedlog je ministrica odobrila svojim potpisom.


Glavni kriteriji za dodjelu novca bili su programska profiliranost, kontinuiranost objavljivanja, aktualnost, relevantnost, kritičnost, itd.