Sastanak sa sindikatima

Ministrica Divjak ne namjerava podnijeti ostavku i ostaje pri izjavama: ‘Gledajte, istina nekad boli’

Portal Novilist.hr

Foto Igor Soban / PIXSELL

Foto Igor Soban / PIXSELL

Ja mislim da sam stvarno konstruktivna u poslu i konzistentna. Tako dugo dok vidim da se mogu riješiti problemi i da mogu dati doprinos da imamo bolje obrazovanje, ja sam ovdje



Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas je, nakon sastanka sa sindikatima, rekla kako ostaje iza svih svojih jučerašnjih izjava, koje su podigle buru u javnosti i samoj Vladi. Također je istaknula kako ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto ministrice.


– Gledajte, istina nekad boli. I kada ja kažem da sam predložila i premijeru i drugim ministrima što mi možemo napraviti, a prije svega – otvoriti dijalog i da se nema smisla ukopavati u rovove, jer tako ne pokazujemo zrelost – to je istina. Ja svoj dio odgovornosti preuzimam. Predlažem rješenja, ali naravno u sklopu Vlade, rekla je i ponovila da se s ukopanim stavovima neće ništa riješiti.


Ostavku neće dati.




– Ja mislim da sam stvarno konstruktivna u poslu i konzistentna. Tako dugo dok vidim da se mogu riješiti problemi i da mogu dati doprinos da imamo bolje obrazovanje, ja sam ovdje. Kod nas se samo gleda jesi li u rovu A ili u rovu B i onda pucaš iz tih rovova. Postat ćemo zrelo društvo kad shvatimo da nema alternative suradnji. Svi smo ovdje gubitnici, a najveći gubitnici su djeca, dodala je i napomenula da je “sigurna da svoj posao radi dobro i da je ponosna na napravljeno u dvije i pol godine”. 


Sindikalci su, potvrdila je, danas odbili njen prijedlog da se iz štrajka izuzmu makar osmaši i maturanti, kako ne bi bilo pomicanja mature, odnosno upisa u srednje škole.


Branimir Mihalinec rekao je nakon sastanka da se sve ovo događa samo zato jer Vlada ne želi riješiti problem.


– Nema pregovora i razgovora, nema naznaka da štraji može prestati. Može prestati tek kad ispregovaramo tako dobru ponudu koju će članovi prihvatiti. Problem će svakim danom štrajka biti sve veći, ali mi nismo uzrok problema, već posljedica. Uzrok je neodgovorna politika Vlade RH, rekao je Mihalinec.


U današnjoj akciji »Potrubi za obrazovanje« sindikalni aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajat će s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata prosvjedovat će na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske.