Problem prekovremenih u zdravstvu

Ministarstvo zdravstva: Dopis upućen Ministarstvu pravosuđa nije pritisak na pravosuđe

Hina



ZAGREB Ministarstvo zdravstva odbacilo je u ponedjeljak optužbe da je dopis upućen Ministarstvu pravosuđa predstavljao pritisak na pravosuđe, ustvrdivši da je samo zatražilo mišljenje o složenoj problematici provedbe kolektivnog ugovora oko isplate prekovremenih sati u sustavu zdravstva.


Odgovarajući na tvrdnje o navodnom pokušaju utjecaja na sudsku vlast u vezi pitanja isplate razlike plaće za prekovremeni rad u zdravstvu, Ministarstvo zdravstva u priopćenju navodi kako problem provedbe kolektivnog ugovora oko isplate prekovremenih sati u sustavu zdravstva traje od 2013. godine.


Imajući u vidu težinu financijskog problema za sustav zdravstva, Ministarstvo zdravstva je u više navrata održalo sastanke te obavilo niz razgovora s predstavnicima Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva pravosuđa, Fine, sindikatima i upravama bolnica.




»Tijekom konzultacija zaključeno je da interpretacija financijskih obveza, koje proizlaze iz kolektivnog ugovora, zahtijeva dodatno tumačenje pa treba uputiti dopis Ministarstvu pravosuđa, kojim će se zatražiti mišljenje o toj složenoj problematici«.


Dopisom kojim se traži to mišljenje, Ministarstvo zdravstva skrenulo je i pozornost Ministarstvu pravosuđa na neujednačenost sudske prakse u pojedinačnim slučajevima.


»Imajući u vidu činjenicu kako tijela državne uprave, pa tako i Ministarstvo pravosuđa, prate stanje u okviru svog djelokruga, naglašavanje o činjenici neujednačene sudske prakse nije imalo za cilj miješanje izvršne vlasti u sudbenu vlast«.


Stoga se dopis Ministarstva zdravstva nikako ne može i ne smije tumačiti kao pritisak na pravosuđe, odnosno miješanje izvršne u sudbenu vlast, kaže se u priopćenju.