Kućni red

Ministarstvo o mobitelima u školama: ‘Mogu ih koristiti samo ako im to odobre učitelji’

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Te politike mogu uključivati zabrane i kazne za neprimjereno korištenje tehnologije, ali isto tako i preporuke i smjernice za odgovorno i primjereno korištenje, pojašnjavaju u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja



ZAGREB O korištenju mobitela i ostalih uređaja ili tehnologija u školi odlučuje škola samostalno te njihovu uporabu propisuje u kućnom redu škole. Ministarstvo kontinuirano potiče škole da kao dio kućnog reda, ili kako dodatni dokument, zajedno s učenicima i roditeljima dogovore politiku prihvatljivog ili izvrsnog korištenja digitalnih tehnologija. Te politike mogu uključivati zabrane i kazne za neprimjereno korištenje tehnologije, ali isto tako i preporuke i smjernice za odgovorno i primjereno korištenje – stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja našem listu na zamolbu da prokomentiraju odluku Francuske prema kojoj će od ove školske godine u njihovim osnovnim školama u potpunosti biti zabranjeno korištenje mobitela učenicima – ne samo za vrijeme nastave nego i tijekom odmora, dok god nastava ne završi.


Učenici / Foto S. Drechsler


Učenici / Foto S. Drechsler


I u Hrvatskoj, kao što smo pisali, ima takvih primjera – mobitele u potpunosti zabranjuju osnovne škole Kostrena i, na primjer, OŠ Klanjec, no riječ je o autonomnim odlukama škola, u dogovoru s roditeljima. Naše Ministarstvo, dakle, ne razmišlja o općoj zabrani mobitela u školama, kao što je učinila Francuska. Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima propisano je, navodi Ministarstvo, kako učenik može koristiti uređaje kojima je moguć pristup mrežnom povezivanju i mrežnim komunikacijama tijekom odgojno-obrazovnog rada samo uz odobrenje odgojno-obrazovnog radnika. »Mobiteli su dobrodošli kao sredstvo učenja i poučavanja, ali ne kao sredstvo ometanja nastave i odvraćanja pažnje«, zaključuje Ministarstvo.



Kako se, međutim, može čuti od nekih ravnatelja škola, »oduzimanje« mobitela učenicima i zabrana da ih donose u školu zakonski je diskutabilna, jer su mobiteli privatno vlasništvo, i roditelji se, po toj osnovi, sukladno Zakonu o vlasništvu, mogu pobuniti zbog zabrane nošenja, ili oduzimanja. »Tek kad se i to zakonski uskladi, možemo biti sigurni u odluku zabrane mobitela. Roditelji bi pak, pogotovo kad su u pitanju djeca u nižim razredima, i sami trebali odlučiti da djeca mobitel u školu uopće ne nose – bespotrebno se djeca ozračuju, a budući da ih roditelji u školu dovoze, i iz škole odvoze, za mobitelima uopće nema potrebe«, kaže nam jedna zagrebačka ravnateljica. Što se starije djece tiče, napominju ravnatelji, mobitele bi se moglo ostavljati u ormarićima, no pitanje je tko će kontrolirati da ih djeca pod odmorom ne uzimaju, i hoće li roditelji pristati na to da djeca mobitel, koji je njihovo vlasništvo, uopće ne mogu koristiti.