Šta je s razdjelnicima i kako plaćamo grijanje?

Ministarstvo nam farba nebo: Radnu skupinu za razdjelnike niti zovu, niti informiraju

Bojana Mrvoš Pavić

foto: arhiva

foto: arhiva

Radna skupina, čiji sastav nikad nje javno obznanjen, dosad se od veljače sastala samo dvaput, pri čemu zadnji put prije više od mjesec dana, kad joj je iz ministarstva preneseno da »Požar« radi studiju o razdjelnicima te da zakonska obaveza njihove ugradnje najkasnije do kraja godine i dalje ostaje na snazi.



ZAGREB – Do kraja ovoga tjedna u Ministarstvo gospodarstva trebala bi stići završena studija o učinkovitosti ugradnje razdjelnika topline, koju je Ministarstvo naručilo od Energetskog instituta »Hrvoje Požar«. Kako je prije nekoliko dana najavio ministar Tomislav Panenić, prvi, njemu prezentirani rezulati te studije upućuju na to da će »nastupiti ozbiljne promjene«.


O kakvim je promjenama riječ, tek će biti obznanjeno kroz nekoliko dana, pri čemu radna skupina, koju je Panenić osnovao krajem veljače kako bi se pozabavila učincima ugradnje, sa dosadašnjim rezultatima studije nije upoznata, niti je zasad dobila ikakav poziv na novi sastanak, a još manje radne materijale za njega.


Radna skupina, čiji sastav nikad nje javno obznanjen, dosad se od veljače sastala samo dvaput, pri čemu zadnji put prije više od mjesec dana, kad joj je iz ministarstva preneseno da »Požar« radi studiju o razdjelnicima te da zakonska obaveza njihove ugradnje najkasnije do kraja godine i dalje ostaje na snazi.


Smrzni se i štedi




Postoje, rečeno je, određeni tehnički problemi oko ugradnje razdjelnika koji bi trebali biti riješeni, dok je zaključeno i to kako razdjelnici nisu uređaji koji dovode do ušteda u potrošnji, već štede stanari. Kako napominje Slavenka Žuža iz Rijeke, jedna od četiriju predstavnika potrošača u radnoj skupini, njena je zgrada energetski obnovljena prije dvije godine, što je nju koštalo više od 50 tisuća kuna. Zgrada ima 14 centimetara debelu termoizolacijsku fasadu i novu stolariju, no račun za grijanje joj je znao dosezati 1.600 kuna. Sa samo jednim uključenim radijatorom u stanu, kaže, računi su pali, ali tako što se ona u stanu – smrzavala.


Upravo taj, najveći problem svih građana koji se žale na visoke račune zbog razdjelnika, radna skupina do sada, na svoja dva sastanka, nije razmatrala. Kako je na pitanje o računima odgovoreno predstavnicima potrošača, to nije tema kojom će se radna skupina baviti.


Osim toga, niti za jedan od dva dosadašnja, rijetka sastanka, radna skupina nije dobila nikakve radne materijale niti zapisnike. Sve će, eventualne promjene, kako se čini, biti definirane naručenom studijom iz Ministarstva pa se postavlja pitanje je li radna skupina bila tek formalnost.


Samo formalnost?


Od 27 članova koji se u njoj nalaze, njih je čak osmero iz  Ministarstva gospodarstva, koje je prije tri godine napisalo Zakon o tržištu toplinske energije, te građane na centralnom grijanju zakonski obavezalo na ugradnju razdjelnika. Voditelj radne skupine je Boris Makšijan iz ministarstva, koji je tada i sam radio na zakonu, dok su članovi i Dalibor Pudić te Tomislav Benčić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije, koja bi trebala nadzirati tržište, a ne sudjelovati u procjeni učinaka ugradnje razdjelnika.


Pudić i Benčić su uoči donošenja zakona prije tri godine, podsjetimo, boravili u Danskoj o trošku Danfossa, proizvođača ventila koji se ugrađuju kod ugradnje razdjelnika. HERA, s druge strane, nikad nije napravila analizu učinaka zakona, budući da je njime otvoreno samo fiktivno tržište toplinskom energijom. Kako se neslužbeno može čuti, u Danskoj tamošnja energetska regulatorna agencija, koju su posjećivali naši predstavnici, ne može vjerovati u to da smo mi u Hrvatskoj proglasili tržište toplinskom energijom na kojem postoje, i jedino mogu postojati, samo monopolistička poduzeća poput HEP-Toplinarstva, Energa i drugih, uz pretpostavku da njihove cijene, kao što je bio slučaj do prije tri godine kad je donesen zakon, regulira država. Od donošenja zakona naovamo oni su, međutim, slobodni sami formirati svoje cijene.


U radnoj skupini koja bi trebala razmatrati učinke ugradnje razdjelnika, na kraju krajeva, sjede i četiri ugrađivača razdjelnika kojima, nije u interesu zalagati se za ukidanje obaveze ugradnje razdjelnika. Dva su, pritom, iz jedne, iste tvrtke za ugradnju.