''Plutajuća grla''

Ministarstvo kreće u borbu: U ilegalnim klaonicama završi 40 tisuća goveda

Bojana Mrvoš Pavić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je ključno vraćanje veterinara u sustav. On bi, kao što je to bilo do 2008. godine, morao sudjelovati u kupoprodaji stoke. Predsjednik udruge Croatiastočar Branko Bobetić napominje kako u sivoj zoni, na ilegalnom klanju, završi oko 15 do 20 posto stoke godišnje, najviše teladi



ZAGREB Otkad je 2008. godine ukinuto pravilo prema kojem veterinar mora sudjelovati u kupoprodaji stoke, u Hrvatskoj je »nestalo«, odnosno na ilegalnom klanju završilo više od 40.000 goveda, najviše teladi – potvrđeno je našem listu u Ministarstvu poljoprivrede koje zbog tih, kako ih naziva, »plutajućih« goveda, planira ponovo vratiti veterinare u promet stokom i peradi. Iako u Ministarstvu tu brojku ne potvrđuju, ali niti ne demantiraju, neslužbeno se može čuti kako je na ilegalnom klanju zbog istog problema dosad završilo i milijun komada peradi. U Ministarstvu poljoprivrede navode samo kako je od 2008. do kraja 2015. godine bilo oko četrdeset tisuća »plutajućih« goveda, a tijekom 2016. godine još novih 2.816.


Razduži – zaduži


Kako pojašnjavaju, od 2008. godine prodavatelj i kupac sami dogovaraju i provode promet govedima, dok je veterinarska organizacija o tome obaviještena samo tako što prodavatelj u veterinarskoj ambulanti da svoju izjavu o prodaji. Prodavatelj sam ispunjava dokumentaciju te uz prijavu premještanja goveda navede tko je kupac i koje je gospodarstvo novo odredište životinje. Veterinar na osnovi tih podataka piše svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i u elektronskoj bazi podataka »razduži« govedo s prodavatelja na navodnog kupca. Po dolasku stoke na novo odredište, kupac bi trebao doći s dokumentacijom svom veterinaru kako bi ga veterinar »zadužio« za kupljena goveda, odnosno drugu stoku. Tek nakon toga novi vlasnik u jedinstvenu bazu podataka registrira kupljena goveda na svoje gospodarstvo. Rok za prijavu odlaska stoke s jedne farme je četiri dana od odlaska, a rok za upis kod novog vlasnika traje tri dana.



»Nezakonitosti u prometu životinja javljaju se kao i u ostalim djelatnostima, no njihov obujam nije takav da bi ugrozio visoku razinu sigurnosti hrane životinjskog podrijetla u Hrvatskoj«, poručuju iz Ministarstva. Uvjet za to je, dodaju, da potrošači kupuju meso i proizvode životinjskog podrijetla isključivo na legalnim prodajnim mjestima. »Hrvatska ima sustave identifikacije i registracije životinja koji su u potpunosti usklađeni s EU pravnom stečevinom i pružaju čvrstu podršku cjelokupnom sustavu sigurnosti hrane«, zaključuju.





»Sva goveda za koje je prijavljen odlazak, dok god se ne upiše i njihov dolazak na novo gospodarstvo, kolokvijalno se u EU nazivaju ‘plutajuća goveda’, i sve ih zemlje članice imaju. Kako u Hrvatskoj od 2008. nema službene osobe u toj transakciji, pojavljuju se situacije u kojima podaci o kupcu ostaju nepoznati, odnosno izmišljeni, a goveda su zapravo ukradena i završe u ilegalnim klaonicama«, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Novi akti


Predsjednik udruge Croatiastočar Branko Bobetić napominje kako u sivoj zoni, na ilegalnom klanju, završi oko 15 do 20 posto stoke godišnje, najviše teladi.


– U bilancu goveda ulazi domaća i uvezena stoka, ono što ide na klanje, kao i izvoz živih životinja za klanje, te se uočava da do 20 posto te stoke nije pokriveno dokumentacijom, nestane – napominje Bobetić. Prema brojkama Croatiastočara, ukupna bilanca goveda je u 2015. godini bila 280.000, pri čemu se ne zna gdje je završilo 20 posto od toga, dakle puno više od službenih brojki za »plutajuća« goveda. U Ministarstvu poljoprivrede Tomislava Tolušića napominju kako rade i na problemu »plutajućih« goveda, odnosno i druge stoke i peradi te pripremaju nova rješenja o kojima će javnost biti uskoro obaviještena. Zasad otkrivaju samo da će izraditi nove podzakonske akte kojima će biti onemogućena nekažnjiva krađa stoke i peradi. Ključno je, kažu, vraćanje službene osobe – veterinara u sustav, kao što je to bilo do 2008. te, napominju, elektronsko izdavanje svjedodžbe o zdravstvenom stanju životinja uz kartice kupca i prodavatelja, ili jednokratni transakcijski kod.