Najava

Ministarstvo Blaženke Divjak školama šalje novu preporuku: ‘Počnite voditi učenike u posjet Jasenovcu’

P. N.



Ministarstvo će ove godine školama dati preporuku da učenici osmih razreda posjete Spomen-područje Jasenovac, mjesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svjetskom ratu. U Vukovar su posjeti obvezni, a ove godine se pokreće i pilot projekt posjećivanja Pakraca, Karlovca i Knina, kako bi učenici “učili o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su vođene na tim područjima”. No, prema najavi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, škole će dobiti novu preporuku – da posjete i 


– Ministarstvo će u skladu s novim kurikulumom građanskog odgoja preporučiti školama posjet SP-u Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vrijeme uvrstiti u svoje školske kurikulume – potvrđuju Jutarnjem listu nadležni u Ministarstvu.


Sudeći po statistikama, Spomen-područje Jasenovac dosad nije bilo popularno mjesto školskih posjeta. Iako je Obrazovni centar u Jasenovcu zamišljen kao mjesto gdje mladi osvještavaju posljedice poricanja ljudskog dostojanstva, mržnje i ksenofobije, a njihove muzejske radionice nude novi pristup u obrazovanju o holokaustu, genocidu i stradanju antifašista u Drugom svjetskom ratu, čime predstavljaju osnovu za učenje o ljudskim pravima, malen je broj učenika organizirano posjećivao Jasenovac.




Prema podacima Spomen-područja, u 2018. posjetilo ih je 15 školskih grupa – osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske. Paralelno bilježe 19 školskih grupa iz stranih država, od toga najviše iz Italije (11) i Slovenije (4). Godinu prije, Jasenovac je posjetilo tek devet školskih grupa iz RH, na što je ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković lani upozorio da je riječ o nezadovoljavajućem broju, piše Jutarnji.