Nema ozbiljnije ugroze

Ministar zdravstva: U Hrvatskoj smo zabilježili deseti slučaj zaraze koronavirusom

Hina

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

Eksplozije broja oboljelih u Hrvatskoj nema i nema ugroze, rekao je ministar zdravstva.



Ministar zdravstva Vili Beroš informirao je javnost da je u Hrvatskoj zabilježen deseti slučaj zaraze koronavirusom.


Zaražen je vozač kamiona iz Varaždina, koji je bio u Italiji. Ministar zdravstva rekao je i da su svi zaraženi koronavirusom u dobrom stanju, odnosno da svi imaju tek blage simptome bolesti.


Eksplozije broja oboljelih u Hrvatskoj nema i nema ugroze, rekao je ministar zdravstva.




Pod pojačanom liječničkom paskom bit će sve osobe koje su bile u kontaktu s muškarcem iz Varaždina pozitivnim na koronavirus.


– Na vrijeme smo aktivirali Stožer civilne zaštite i da ga nismo aktivirali vjerojatno bi ranije proglasili opasnost’, rekao je Beroš


Do sada nismo proglašavali opasnost od epidemije


Upitan razmišlja li se se o proglašavanju epidemije i zatvaranju škola, Beroš je naglasio kako se prvo proglašava opasnost od epidemije, naglasivši da je to samo administrativna mjera koja olakšava postupanje.


“S obzirom na to da smo na vrijeme aktivirali Stožer civilne zaštite koji nam omogućio apsolutno maksimalnu logistiku, mi do sada nismo proglašavali opasnost od epidemije. Stožer je do sada apsolutno adekvatno funkcionirao, ako procijenimo da zbog mobilizacije dodatnih resursa unutar zdravstvenog sustava, treba aktivirati tu mjeru, to ćemo napraviti”, kazao je ministar zdravstva.


Pojasnio je da se kod proglašavanja te mjere ne radi o povećanom stupnju ugroze, već da ona olakšava posao ministru te omogućava mobilizaciju svih zdravstvenih resursa i po potrebi premještaj zdravstvenih radnika.


Rekao je da je u Hrvatskoj epidemiološka situacija relativno mirna te da se u Europi, po hrvatskom primjeru, aktiviraju slični stožeri civilne zaštite.


Upitan trebaju li se pooštriti zaštitne mjere kako se ne bi događalo više slučajeva zaraze transportnih radnika, odgovorio je da s obzirom na broj transportnih radnika koji svakodnevno prelaze granicu u oba smjera, jedan zaraženi nije statistički relevantan. Razmatraju sve druge mjere, no, ističe, one će u prvom redu ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Italiji.


Rekao je da su talijanske kolege počeli poduzimati aktivnije mjere zaštite svog stanovništva, što će Hrvatskoj olakšati obranu od epidemije.


Markotić: Svi pacijenti su za sada dobro


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da su svi pacijenti za sada dobro te da većina više nema simptome.


Upitana postoji li mogućnost da stvarna brojka zaraženih u Hrvatskoj veća, odgovorila je da u svakoj infektivnoj bolesti postoji jedan broj ljudi koji jednostavno prebole bolest ili se inficiraju tako da gotovo nemaju manifestne oblike bolesti.


“To zovemo asimptomatskim infekcijama i dokazane su u svim infekcijama, prema tome za očekivati je da mogu biti i u ovoj. Oni u pravilu ne budu najčešće ugroza za druge ljude. Međutim, i tu treba zadrška jer se radi o novoj bolesti”, rekla je Markotić.


U Klinici su, izvijestila je, danas imali sastanak sa šefovima svih službi, odjela i klinika infektoloških u Hrvatskoj na kojem s raspravljali o problemima koje struka ima oko organizacije i infrastrukture te su donijeli niz internih smjernica.


Svi kontakti desetog zaraženog bit će pod nadzorom


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da će svi kontakti desetog zaraženog biti stavljeni pod nadzor. S obzirom na brojne upite iz raznih institucija i sektora, istaknuo je da su napravili dodatna uputstva, od kojih su neka za zatvorski sustav i sportske aktivnosti.


Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je da Stožer nije donio odluke o generalnim zabrana, nego savjetuje građane da se strogo pridržavaju preporučenih preventivnih mjera vezano uz higijenu ruku i samoizolacije, za one kojima je propisana, te da svi kojima to nije nužno ne idu u područja zahvaćena epidemijom.


Pridržavanjem propisanih mjera građani čuvaju svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih članova obitelji, suradnika i šire zajednice, istaknuo je.