O ekstremistima i valu imigranata

Ministar sigurnosti BiH: “Migrantski val nas je zaobišao, ne znamo odakle Grabar Kitarović crpi informacije”

Hina

Foto Hayat

Foto Hayat

»Mi nemamo takve zaključke i ne znamo odakle ona crpi informacije«, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu komentirajući izjavu hrvatske predsjednice, danu u četvrtak u Neumu, kako je BiH »izložena novim izazovima, posebice zbog rasta broja ekstremističkih skupina i migrantske krize«. Mektić je u petak kazao kako je začuđen time što se BiH uopće spominje u kontekstu izbjegličke krize, ističući kako je njegovu zemlju migrantski val zaobišao



SARAJEVO Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovo je u petak kao neutemeljene odbacio tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o povećanoj opasnosti od ekstremističkih skupina u BiH, ističući kako za to nema dokaza ni u kakvim podacima koji dolaze s terena, a prikupljaju ih policijske i obavještajne agencije.


»Mi nemamo takve zaključke i ne znamo odakle ona crpi informacije«, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu komentirajući izjavu hrvatske predsjednice, danu u četvrtak u Neumu, kako je BiH »izložena novim izazovima, posebice zbog rasta broja ekstremističkih skupina i migrantske krize«.


Grabar-Kitarović inzistirala je na tvrdnji kako je to podjednaka opasnost, kao i separatističke težnje u Republici Srpskoj, izražavajući spremnost Hrvatske da pomogne BiH u borbi protiv terorizma i ilegalnih migracija.




Mektić je u petak kazao kako je začuđen time što se BiH uopće spominje u kontekstu izbjegličke krize, ističući kako je njegovu zemlju migrantski val zaobišao, a nema ni naznaka da bi se to moglo promijeniti.


»Mi s tim uopće nemamo problem. Možda nas je zabunom stavila na balkansku rutu«, kazao je Mektić.


Kazao je kako ima pojedinačnih slučajeva u kojima izbjeglice uđu na teritorij BiH, no to su izolirani slučajevi.


Mektić je i prošle godine polemizirao s hrvatskom predsjednicom kada je ona govorila o tisućama radikaliziranih osoba koje mogu predstavljati prijetnju sigurnosti BiH nakon što se vrate s ratišta u inozemstvu.


Posljednji podaci koje je Mektić iznio u javnost bili su kako je riječ o najviše 250 osoba koje su boravile u zemljama poput Sirije i Iraka, od kojih je 65 poginulo dok ih se nešto više od četrdesetak vratilo u BiH i pod nadzorom je sigurnosnih agencija.