Ne prejudicira, ali...

Ministar radnicima Uljanika i 3. maja: Imate naknade za nezaposlene, pomoći će vam na Zavodu

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Sukladno naknadama za nezaposlene, zaposlenici će imati pravo tri mjeseca primati 60 posto obračunate plaće i u maksimalnom iznosu od 4369 kuna, a ostalih mjeseci moći će primati 30 posto od obračunate plaće u maksimalnom trajanju od 450 dana, odnosno 15 mjeseci



ZAGREB Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da, ako dođe do stečaja brodogradilišta Uljanik i 3. maj, postoje zaštitni mehanizmi za radnike koji uključuju naknade za nezaposlene i pravo na tri minimalne plaće, otpremnine i sva prava iz kolektivnog ugovora.


»Ne prejudicirajući odluku Trgovačkog suda o stečaju, ukoliko dođe do tog stečaja, postoje određeni zaštitni mehanizmi za radnike«, naglasio je Pavić.


Sukladno naknadama za nezaposlene, zaposlenici će imati pravo tri mjeseca primati 60 posto obračunate plaće i u maksimalnom iznosu od 4369 kuna, a ostalih mjeseci moći će primati 30 posto od obračunate plaće u maksimalnom trajanju od 450 dana, odnosno 15 mjeseci.




Stariji radnici, s pet godina prije mirovine i koji imaju 32 godine radnog staža, moći će tu naknadu primati do umirovljenja ili do pronalaska novog posla.


Također, ministar je istaknuo da radnici imaju pravo na tri minimalne plaće koje se isplaćuju putem agencije za povrat potraživanja radničkih tražbina, kao i pravo na otpremnine i sva prava iz kolektivnog ugovora, dodavši da se ta prava ostvaruju u nekoliko mjeseci po zaključenju stečaja, odnosno po objavi tražbina na Trgovačkom sudu.


»Naša procjena za isplatu plaća je 85 milijuna kuna, a naknade za zapošljavanje procijenit ćemo individualno. Također, država će, ako dođe do takve situacije, osigurati mobilne timove koji će otići u tvrtke i na taj način osigurati da se unutar pet dana od stečaja radnici mogu upisati u Zavod za zapošljavanje«, objasnio je Pavić.


Na Zavodu će im pomoći savjetnici i pravnici u procesu traženja novog posla, prekvalifikacije, spajanja s poslodavcima, a Pavić je najavio i osnivanje tima za sagledavanje mogućnosti iskorištavanja sredstava iz Europskog socijalnog fonda za prekvalifikaciju i Europskog globalizacijskog fonda.