Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Afera Žalac

Ministar policije se izjasnio o ministrici Žalac, a vinkovački HDZ joj dao puno potporu

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2019. u 15:43 2019-03-22T15:43:38+01:00

Božinović je odgovorio kako ne vidi nikoga tko bi podmetao bilo kome, a nije se želio izjasniti misli li da bi nakon svega Žalac trebala podnijeti ostavku.

VUKOVAR - Ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović izjavio je u petak da stranačka tijela još nisu raspravljala o izjavi ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac da joj netko podmeće unutar HDZ-a, te je istaknuo kako ne zna tko bi to mogao biti jer ne vidi "nikoga tko bi podmetao bilo kome".

Novinare je u Vukovaru, gdje je ministar Božinović s gradonačelnikom Ivanom Penavom potpisao ugovor o obnovi zgrade za potrebe smještaja Interventne policije PU vukovarsko-srijemske, zanimalo kako njih dvojica tumače izjavu svoje stranačke i kolegice u Vladi Gabrijele Žalac da iza medijskih napada na nju stoje "određene osobe u HDZ-u", odnosno misli li ona da joj podmeće "netko iz vukovarsko.-srijemskog HDZ-a" .

Božinović je odgovorio kako ne vidi nikoga tko bi podmetao bilo kome, a nije se želio izjasniti misli li da bi nakon svega Žalac trebala podnijeti ostavku.

HDZ-u ne može štetiti išta o čemu se razgovara i traže rješenja

O mogućoj šteti koju bi slučaj ministrice Žalac - kako ovaj stranački tako i njezine afere sa skupocjenim Mercedesom i izazivanjem prometne nesreće bez važeće vozačke dozvole u kojoj je nastradala 10-godišnja djevojčica - ministar je odgovorio kako HDZ-u ne može naštetiti išta o čemu se razgovara i traže rješenja.

"O ovome, koliko mi je poznato, stranačka tijela nisu razgovarala", rekao je te sugerirao novinarima da o svemu što ih zanima razgovaraju osobno s ministricom Žalac ne. Na inzistiranje novinara da im odgovori smatra li da bi ona iz moralnih razloga Božinović je istaknuo kako ne bi bilo u redu da se on o tome izjašnjava.

O slučaju ministrice Žalac nije pretjerano htio govoriti ni gradonačelnik Penava, koji je ustvrdio kako ni on ne zna tko i ako podmeće ministrici te da, odgovarajući na pitanje kakav je stav vukovarsko-srijemkog HDZ-a o Žalac, nije ovlašten govoriti o tome.

DORH još istražuje snimku vukovarskih srednjoškolaca srpske nacionalnosti koji ne ustaju na himnu

Za slučaj video snimke skupine vukovarskih srednjoškolaca, koji pohađaju školu na srpskom jeziku - na kojoj se vidi kako na nogometnoj utakmici ne ustaju na hrvatsku državnu himnu, a koja je zimus bila objavljena na službenoj stranici Grada Vukovara, pa je ubrzo uklonjena - Božinović je podsjetio kako je taj predmet preuzeo DORH.

Vinkovački HDZ dao punu potporu Gabrijeli Žalac

- Članovi vinkovačkoga Gradskog odbora HDZ-a u petak su dali punu potporu ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijeli Žalac koja je, kako navode iz te stranačke organizacije HDZ-a, jedna od rijetkih Vinkovčana koji nisu zaboravili svoj grad i županiju nakon što ih je posao odveo u glavni grad.

"S obzirom na česte medijske napade na ministricu Gabrijelu Žalac u protekla tri tjedna, želimo joj kao Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Vinkovaca dati punu podršku u njezinom dosadašnjem i budućem radu", navode iz vinkovačkog HDZ-a.

Ističu i kako je ministrica Žalac osigurala gotovo 600 milijuna kuna projekata za grad Vinkovce.

Ne želeći komentirati "medijske napise i podmetanja", iz vinkovačkog HDZ-a poručuju da ministrici Žalac daju punu potporu zbog iznimnih uspjeha u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje joj, kako ističu, uistinu nitko ne može osporiti.

Vjeruju da će se ministrica Žalac i dalje jednako i nesebično zauzimati za razvoj svojih Vinkovaca, Slavonije i Republike Hrvatske.

"Ukoliko DORH nešto istražuje, onda je to predmet koji je u njihovoj nadležnosti o kojem ja niti znam, niti smijem, niti mogu znati išta", kazao je. Pohvalio je rad skupine koju je osnovao ravnatelj policije, koja se bavi istragom ratnih zločina te ustvrdio kako je ta skupina ostvarila veliki napredak, a dio radne skupine nedavno se preselio u vukovarsku policijsku postaju.

"Mislim da to dovoljno govori o ozbiljnosti i odlučnosti MUP-a da ovom pitanju posveti dužnu pažnju i da ga nakon dugo godina stavi kao prioritetno pitanje", poručio je Božinović.

Da postoje pomaci u istrazi ratnih zločina nakon prosvjednog skupa, koji je u lani u lipnju sam organizirao u Vukovaru kako bi upozorio na neučinovito procesuiranje ratnih zločina u tom gradu, potvrdio je i gradonačelnik Penava.

Ustvrdio je kako je na svima odgovornost za rješavanje ratnih zločina, od MUP-a i drugih državnih službi do građana koji nešto znaju o zločinima, do samih medija.

O austrijskoj zabrani skupa na Bleiburgu: To što sada nema pomaka ne znači da ih neće biti

Za izjavu predsjednika Austrijske biskupske konferencije, bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schoenborna, da austrijska strana u ovom trenutku u Bleiburgu vidi samo "fašističko okupljanje" koje zabranjuje, dok s hrvatske strane tvrde kako im je u prvom planu bolna povijest predaka, Božinović je kazao kako "to što u ovom trenutku nema pomaka, ne znači da ih neće i biti".

"Nisam čuo tu izjavu, ali ukoliko je to točno, sigurno je da je to potpuno neprihvatljivo i siguran sam da će naše institucije, prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, reagirati", rekao je i dodao da hrvatska Vlada i diplomacija rade na tome da se pojasni kontekst onoga što se obilježava na Bleiburgu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.