Objašnjenje

Ministar Pavić opet briljira: ‘Sindikati su se udružili s oporbom samo da nas oslabe’

Hina

Foto Borna Filić / PIXSELL

Foto Borna Filić / PIXSELL

Ono što objašnjavamo da ova Vlada nije uvela 67 godina, već SDP-ova Vlada i zato me čudi sva ova potpora opozicije. Nervozu koju vidim u sindikalnim redovima mogu tumačiti da su postali dionik EU izbora



Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić poručio je u srijedu da unatoč zahtjevu sindikata neće dati ostavku, te ih je optužio da su se prije EU izbora udružili s oporbom kako bi oslabili utjecaj Vlade.


Ostavku ministra rada zatražili su predsjednici sindikalnih središnjica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) koji do 11. svibnja organiziraju prikupljanje potpisa za referendum kojim žele spriječiti dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.


»Neću je dati, mislim da je to standardno i vidimo veliku nervozu kod sindikata, no Vlada zna što radi, odgovorno informira svoje građane«, kazao je Pavić u HRT-ovoj emisiji »A sada Vlada« na pitanje hoće li dati ostavku.




Rekao je da će njegovo ministarstvo danas tijekom dana dostaviti Ustavnom sudu očitovanje o financiranju spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi, ustvrdivši da je iz izjave predsjednika tog suda Miroslava Šeparovića sasvim razvidno da je legitimno da Vlada u ovom trenutku prikupljanja potpisa ima informativnu kampanju i upozorava na posljedice do kojih bi doveli sindikalni prijedlozi i da ne mogu nikako drugačije financirati nego iz javnih sredstava.


Tvrdi da je sve učinjeno transparentno.


»Problem bi bio da je krenuo referendum, no u ovoj fazi je sasvim legitimno i dozvoljeno. Mi ćemo danas sve podatke dostaviti, a Ustavni sud će samo pogledati da li je bilo grubog kršenja procedura, a pod tim se misli da se ne dopušta ljudima da dolaze potpisati referendum, proces u koji se Vlada nije petljala«, naglasio je.


Naveo je da se radi o tri TV spota, web stranici i nekoliko konferencija koje su krenule već od 17. listopada prošle godine. Za prvu fazu informativne kampanje sindikati su ih, kaže, tražili ugovore i račun i to im je ministarstvo dostavilo, a dostavit će im ga i kada završi ova faza. Naveo je da zakup medijskog prostora košta oko milijun kuna, a da je pethodna faza koštala 2,7 milijuna kuna.


Pavić je optužio sindikate da su se uoči EU izbora udružili s oporbom.


»Ono što objašnjavamo da ova Vlada nije uvela 67 godina, već SDP-ova Vlada i zato me čudi sva ova potpora opozicije. Nervozu koju vidim u sindikalnim redovima mogu tumačiti da su postali dionik EU izbora. Mislim da su ljudi prepoznali da je ovo politički motivirano usred EU izbora i da sindikati nisu vjerodostojni i da ovdje nije pitanje mirovinske reforme, već pokušaj slabljenja utjecaja Vlade pred europske izbore«, tvrdi ministar.


»SDP se odriče svoje reforme. Čini se da to ima posljedice s predsjedničkom kandidaturom Zorana Milanovića, u sklopu koje se odriču njegovih politika. Htjeli smo reforme, proveli smo je i sad svi imamo problem što je provedena«, dodao je.


Za slučaj koji se izašao u medijima kada je jednoj umirovljenici koja je radila na pola radnog vremena, porez pojeo pola mirovine, Pavić je komentirao da se radi o izoliranom slučaju.


»Gospođa je vjerojatno povukla svoju poreznu karticu iz Zavoda za mirovinsko koji je po sili zakona morao obračunati porez. Pozvali smo gospođu i ako ima još takvih slučajeva, da se jave poreznoj i konkretno smo vidjeli u njenom slučaju da neće biti poreza i da će joj ga vratiti. Poruka umirovljenicima je da ostave kartice u HZMO-u, olakšica će im se tamo obračunavati i neće plaćati porez na mirovinu, ali na ovaj dio koji se tiče rada moraju se plaćati porezi i doprinosi«, kazao je.