Najavljuje rasterećenje

Ministar Marić priznaje da ni iduće godine neće biti poreza na nekretnine: ‘Svi znamo kako nam je prošao zadnji pokušaj’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ministar je najavio četvrti krug poreznih rasterećenja u skladu s fiskalnim kapacitetima, napomenuvši, međutim, kako je njihova odgovornost, uz porezni dio gledati ukupni proračun



Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će kroz nekoliko dana ponovno zasjesti radna skupina, osnovana 2016., kako bi razmijenili mišljenja, te da će tijekom ljetne stanke krenuti u javnu raspravu i prezentirati nove mjere kojima namjeravaju dodatno rasteretiti gospodarstvo.


Upitan hoće li krenuti u rasterećenje gospodarstva i povećanje plaća, Marić je odgovorio potvrdno, dodavši da rezultati rada za protekle tri godine govore da su uravnotežili proračun, smanjili javni dug i kamate, ostvarili suficit, popravili kreditni rejting pri čemu cijelo vrijeme smanjuju poreze.


»Mi tri godine za redom, ne pričamo, nego činimo porezno rasterećenje i smanjenja poreza tako da je logično da građani i poduzetnici očekuju da se tim smjerom treba i mora nastaviti dalje«, rekao je Marić, gostujući u RTL-ovoj emisiji Direkt.




Ministar je najavio četvrti krug poreznih rasterećenja u skladu s fiskalnim kapacitetima, napomenuvši, međutim, kako je njihova odgovornost, uz porezni dio gledati ukupni proračun.


No, ustvrdio je kako se dosad pokazalo da je svako porazno rasterećenje donijelo blagodat građanima, poduzetnicima, te samom proračunu.Kad je riječ o povećanju dohotka građana, ministar je rekao da će učiniti sve.

»Što se tiče rasterećenja oporezivanja rada kao i od rasterećenja dobiti mislim da tu imamo pozitivne efekte«, rekao je Marić, napominjući da uvijek gledaju cjeloviti porezni sustav.


Za prijedlog oporbenog SDP-a da se neoporezivi dio poreza na dohodak poveća s 3800 na 5000 kuna, Marić je rekao da je u mandatu te iste SDP-ove Vlade neto plaća porasla za oko 230 kuna, a u prošle tri godine za više od 700 kuna.


Komentirajući zahtjev sindikata učitelja za 600 kuna bruto većim plaćama uz prijetnju štrajkom, ministar je rekao da, uz dužno poštovanje prema učiteljima i profesorima ne može zanemariti ostale državne i javne službenike, od carinika do kulturnjaka. Založio se pritom za horizontalni pristup i osnovicu jednaku za sve pri čemu će koeficijent definirati složenost poslova.


Za porez na nekretnine rekao da neće biti uveden iduće godine . »Svi dobro znamo kako je prošao prošli pokušaj. Sukladno tome mogu odgovoriti – ne«, kazao je ministar.