Ministar uprave

Ministar Kuščević pustio u uporabu e-Novorođenče

Hina

»Objavljujem da je od danas funkcija u uporabi«, rekao je ministar Kuščević i dodao da će se svim sugrađanima koji se koriste sustavom e-Građani na ekranu pojaviti i ta aplikacija, ta mogućnost. »Nadam se da ćemo ovu godinu premašiti broj od 50.000 korisnika, a to znači da ćemo imati puno novorođenih, mladih Hrvatica i Hrvata«, istaknuo je



Ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu je pustio u uporabu novu uslugu e-Novorođenče, prijavu rođenja djeteta preko interneta, koja je u sustavu e-Građani, te je pozvao sve sugrađane da se uključe u taj sustav i koriste se svim prednostima koji on pruža.


»Objavljujem da je od danas funkcija u uporabi«, rekao je ministar Kuščević i dodao da će se svim sugrađanima koji se koriste sustavom e-Građani na ekranu pojaviti i ta aplikacija, ta mogućnost. »Nadam se da ćemo ovu godinu premašiti broj od 50.000 korisnika, a to znači da ćemo imati puno novorođenih, mladih Hrvatica i Hrvata«, istaknuo je. Podsjetio je da je prošle godine obećana nova usluga u sustavu e-građani i da ju je Vlada pripremila. »Riječ je o trenutačno najsloženijoj e-usluzi u javnoj upravi kojom je ostvarena integracija nekoliko različitih tijela državne uprave – Ministarstvo uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)«, istaknuo je ministar Kuščević na konferenciji za novinare u Ministarstvu uprave na kojoj su bili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.»E-Novorođenče je usluga koja omogućava prijavu djeteta digitalnim putem s bilo kojeg mjesta pomoću osobne elektroničke iskaznice«, objasnio je Kuščević.

Dva načina prijave novorođene djece


Od danas postoje »dva pristupna kanala« kako roditelji mogu prijaviti novorođeno dijete. Prvi način prijave je u matičnom uredu, znači, fizički otići u matični ured i prijaviti dijete. Rekao je da takav način ostaje za sve one sugrađane koji ne znaju, ne žele ili nemaju mogućnost koristiti se internetom, a za sve druge sugrađane omogućili su aplikaciju e-Novorođenče, gdje roditelji preko interneta unutar sustava e-Građani mogu prijaviti novorođenče.


Kuščević je rekao da su s prijavom djeteta putem sustava e-Građani obuhvatili upis djeteta u maticu rođenih i evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta, podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore i dostavu podataka u Državni zavod za statistiku. Podsjetio je da se taj sustav u svim matičnim uredima počeo primjenjivati 9. siječnja te da se tom uslugom »u tih par dana koristilo preko dvije tisuće sugrađana«.


»A od danas prijavu novorođenog djeteta moguće je izvršiti putem interneta unutar sustava e-Građani«, poručio je ministar uprave. Dodao je kako zahvaljujući toj usluzi u sustavu e-Građani danas imaju 45 usluga. Istaknuo je da su posebno vodili računa o sigurnosti i povjerljivosti osobnih podataka te da su postigli najvišu razinu sigurnosti i to upravo korištenjem e-Osobne iskaznice. S tom će uslugom, ocijenio je, na godišnjoj razini građani uštedjeti više od 130.000 sati čekanja na šalterima. »Također, za svaku prijavu će se uštedjeti 40 kuna taksenih pristojba, a to ukupno procjenjujemo na godišnjoj razini milijun i šesto tisuća kuna«, dodao je. Napomenuo je da se danas sustavom e-Građani koristi 512.653 sugrađana, a najčešće su usluge: osobni korisnički pretinac (387.000 korisnika), elektronički zapisi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (206.000 korisnika), e-usluge Porezne (170.000), e-Dnevnik (milijun i tristo), Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (milijun prijava) i e-usluge Porezne uprave (milijun prijava). »Vlada RH i Ministarstvo uprave, svi resorni ministri, ministarstva, rade i dalje na jednom vrlo važnom projektu koji je Vlada zacrtala – a to je digitalizacija javne uprave«, istaknuo je Kuščević. Objasnio je da se digitalizacija provodi kako bi postigli uštede, poboljšali sve poslovne procese unutar sustava državne uprave, snizili cijenu tih usluga i povećali transparentnost samih poslovnih procesa.Kuščević je najavio da Ministarstvo uprave priprema i nekoliko novih velikih projekata, među kojima je istaknuo digitalno potpisivanje, e-Pristojbe te centar dijeljenih usluga kao »krunu svih tih projekata« unutar kojeg namjeravaju povezati sva tijela državne uprave, čime će se postići goleme uštede jer više neće biti 20 sustava održavanja, nego će se sve njihove aplikacije i softveri održavati na jednome mjestu i povezati svi podatci. »I sutra, kada otiđete u neki ured državne uprave, u tijelo državne uprave, grad ili općinu, jednostavno nećete morati donositi sa sobom niz podataka, izvode iz knjige rođenih, izvode iz knjige umrlih, domovnicu, potvrdu o prebivalištu, već će službenik koji rješava vaš predmet sam iz sustava povlačiti potrebnu dokumentaciju i riješiti predmet«, objasnio je Kuščević.Najavio je da će uskoro pokrenuti projekt jedinstvenoga upravnog mjesta u sklopu kojega će se i sugrađanima koji nemaju pristup internetu, u manjim seoskim sredinama i starijim sugrađanima omogućiti da u svakom poštanskom uredu, uredu državne uprave, uredu Fine omogućiti da se koriste tim uslugama.»Vlada RH zaista punim jedrima provodi proces digitalizacije javne uprave. Samo unutar Ministarstva uprave mi ćemo ovu godinu potpisati ugovore vrijedne preko 500 milijuna kuna, od kojih se 85 posto sufinancira sredstvima Europske unije«, zaključio je ministar Kuščević.

Božinović: Na roditeljima je sada da rade na demografskoj obnovi, a država je tu da pomogne


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako je sada na roditeljima da rade na demografskoj obnovi, a država je tu da im pomogne sa svim što je u njezinoj ovlasti da ono što su dosad obavljali u redovima, čekajući na šalterima, obave preko interneta.»Dakle, mi idemo dalje s digitalizacijom Hrvatske, bez čekanja u redu«, poručio je, dodajući da su ispunili sve ono što su najavljivali u zadnje vrijeme, uključujući i orijentacijske rokove kad će određene usluge pustiti u funkciju.»Idemo u digitalnu budućnost, a osnova svega ovoga je bio projekt e-Osobne iskaznice koja je uvjet i za ovu uslugu, dakle, oba roditelja«, rekao je te podsjetio da su nedavno uveli i e-Vozačku dozvolu i e-Putovnicu. »Dakle, hrvatska Vlada grabi velikim koracima u digitalnu budućnost i svi mi, svatko u svom resoru, radi na novim projektima«, poručio je.Istaknuo je da trenutačno u MUP-u rade na aplikaciji kako bi se kazne za prekoračenje brzine dobile preko sustava e-Građani, a najavio je i da će se povezati s HAK-om tako da potvrda o položenome vozačkom ispitu automatski dođe u sustav MUP-a.»Mogućnosti su velike, nezamislive prije nekog vremena, a s ljudima u sustavu državne uprave, s ljudima u MUP-u na koje sam posebno ponosan, siguran sam da ćemo u sljedećem razdoblju stvarati takve uvjete da Hrvatsku koliko je god moguće oslobodimo papira, trošenja sati pred šalterima, ali i oslobađamo radne sate naših službenika koje onda možemo preusmjeriti na neke druge poslove«, zaključio je ministar Božinović.