Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Sastanak

Ministar Horvat u Rijeci: U novom planu restrukturiranja 3. maj kao samostalni gospodarski subjekt

Foto D. Škomrlj
Foto D. Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2018. u 18:06 2018-10-02T18:06:50+02:00

U novoj inačici plana restrukturiranja Uljanika po prvi se put sagledava mogućnost da brodogradilište 3. maj bude samostalni gospodarski subjekt odnosno da se izdvoji iz sustava Uljanik grupe, istaknuto je u utorak u Rijeci nakon sastanka ministra gospodarstva Darka Horvata s predstavnicima Kriznog stožera za 3. maj te upravama pulskog i riječkog brodogradilišta.

»U novom planu restrukturiranja dosta se govori o 3. maju, po prvi put se 3. maj sagledava u mogućnosti da se pojavi kao samostalni gospodarski subjekt i da se samo za 3. maj u jednom trenutku pojavi ili kupac ili strateški partner«, rekao je Horvat u izjavi novinarima nakon sastanka.

Govoreći o plaćama, rekao je da s što se tiče Vlade rujanske plaće za Uljanik i 3. maj nisu osiguranje, ali kako kako postoji »blaga perspektiva, koja sada nije kristalno jasna« da će biti.
»Nakon što nam sutra nova inačica programa restrukturiranja dođe u Ministarstvo gospodarstva, zajedno s kolegama iz Ministarstva financija, napravit ćemo kratku analizu i, bude li potrebe, usuglasiti i eventualne nedostatke, riješiti ih s izrađivačem dakle s Upravom, strateškim partnerom i konzultantima. Nakon toga, kada donesemo odluku da je program usklađen sa svim upitima koje je slala Europska komisija, u također neformalnoj komunikaciji, poslat ćemo ga u Bruxelles, a nakon toga zamoliti kolege iz direktorata koji prati zaštitu tržišnog natječaja da što prije dobijemo verifikaciju programa restrukturiranja ili eventualna pitanja na koja će trebati dati odgovor«, rekao je Horvat.

Na novinarsko pitanje je li i stečaj opcija, ponovio je da je on zadnji koji će ga zazivati i da će se napraviti sve što je s aspekta Vlade moguće da do stečaja ne dođe.
Na pitanje o kriznoj upravi za 3. maj, rekao je da će se vidjeti hoće li se na skupštini Uljanika, koja je zakazana za 16. listopada mijenjati bilo što po pitanju uprava. U ovom trenutku razgovaram s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i predsjednikom Uprave 3. maja Maksimilijanom Percanom, dodao je.

Na upit smatra li da je moguće napraviti održivi plan restrukturiranja s obzirom na sve probleme, knjigu narudžbi i drugo, Horvat je rekao da od prvog dana pokušava u razgovorima s upravama u Rijeci i Puli doći do situacije da sami budu uvjereni u održivost programa restrukturiranja. Ne bude li, s aspekta Vlade, ta održivost jasna, Vlada neće dati zeleno svjetlo i takav program restrukturiranja neće prihvatiti. Ako ni nova inačica programa ne bude prihvatljiva, Vlada u program restrukturiranja neće ući, poručio je.
Horvat je na pitanje o ostanku Danka Končara kao strateškog partnera odgovorio da na to mora odgovoriti Uprava, jer su ga Uprava i Nadzorni odbor Uljanika odabrali pa će ga oni eventulano i mijenjati.

Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda je na upit o današnjem sastanku u Puli na kojemu su bili sindikati i Danko Končar rekao kako smatra da nije rečeno ništa novo. U trenutku kada smo izabrali strateškog partnera, odabrali smo najbolju ponudu i danas nemamo bolju alternativnu ponudu, kazao je, dodajući da su, ako dođe bolja ponuda, spremni odmah je razmotriti.
Rossanda je potvrdio da je u novoj inačici programa restrukturiranja 3. maj uključen na način da u perspektivi više nije u Uljanik grupi.
Istaknuo je i da bez programa restrukturiranja Uljanika nema mogućnosti vraćanja pozajmice 3. maju u iznosu od 523 milijuna kuna. Ne osporavamo da ćemo taj novac vratiti u sklopu programa restrukturiranja, dodao je.

U vezi s isplatom plaća za rujan, Rossanda rekao je da imaju ideju kako to napraviti, da je jedna dio naslonjen na državu te da nije sporno da će država surađivati, ako se ostvari cijeli paket.
Na upit čime je osigurana pozajmica Danka Končara od 12,5 milijuna eura iz srpnja, Rossanda je odgovorio da je u tom trenutku dana treća hipoteka na Uljanikov poslovni centar.
Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da mu je drago što je ministar dao dozu uvjerenja da se razgovara s brodovlasnicima i da će 3. maj opstati te da će se konačno raditi na programu restrukturiranja.

Šoljić je rekao da je ministar potvrdio da se razgovara sa svim brodovlasnicima i da vjeruje da će se započeti brodovi završiti. U knjizi narudžbi 3. maja sada je pet brodova.
I on je potvrdio da je jedna od promjena u novoj inačici programa restrukturiranja izdvajanje 3. maja iz sustava Uljanik grupe, nakon prihvaćanja plana restrukturiranja.
Vjerujem da će strateški partner u 3. maj doći, kao i da će Vlada pratiti 3. maj i ostati uključena u procese, naglasio je Šoljić.

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević rekao je da radnici neće ići na ulice, jer vjeruje da će plaće biti isplaćene te da treba naći model njihove isplate.
Sada se, dodao je, u 3. maju radi s oko 25 posto kapaciteta, materijala i dalje nema.
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina smatra da se vrijeme ne smije gubiti, da je plan restrukturiranja već trebao biti u Bruxellesu te da su svi koji su vezani uz plan restrukturiranja – ministarstvo, strateški partner, istarska samouprava i Grad Pula, koja »ima ključeve prostornog planiranja u Puli«, dužni parafirati nacrt prijedloga plana restrukturiranja koji mora uključivati budućnost 3. maja.

Rekao je da 3. maj u planu nije uključen u proizvodnom smislu, ali mora biti uključen u ozdravljenje, kako bi bio pogodan za novog vlasnika i strateškog partnera.
Po riječima gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, opredjeljenje riječke gradske uprave je da na lokaciji 3. maja ostane brodogradnja. Važno je da se u novom programu restrukturiranja postigne konsenzus, a župan Komadina i ja smo ustrajali da 3. maj bude naglašen kao brodograđevni subjekt izvan Uljanik grupe, istaknuo je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.