Pulski škver

Ministar Horvat tvrdi da likvidacija Uljanika “nije nužno kraj brodogradnje u Puli”

Hina

Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

Ne smijemo više biti dovedeni u situaciju da skupo plaćamo loše poslovne odluke iz povijesti", ističe ministar Horvat t



Ovo nije nužno kraj brodogradnje u Puli”, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat komentirajući ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu na kojem je skupština vjerovnika odlučila da Uljanik d.d. nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju. 


Skupština vjerovnika usvojila je tri odluke kojima je potvrđeno kako ne postoji osnova za izradu stečajnog plana te da se sukladno tome pokrene postupak likvidacije. Obustavlja se poslovanje stečajnog dužnika te su prihvaćeni načini i uvjeti unovčenja imovine, osim one koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne industrije u Puli, odlučili su vjerovnici.


Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da sve te odluke proizlaze iz odredbi Stečajnog zakona, s obzirom da je stečajna upraviteljica Marija Ružić ustanovila kako nema osnove za izradu stečajnog plana jer je vrijednost imovine Uljanika d.d. procijenjena na 1,75 milijardi kuna dok su obveze veće od 5 milijardi kuna te se ne ostvaruju prihodi iz poslovanja.




“Kao što je danas napomenula i sama stečajna upraviteljica, odluke koje su donesene na današnjem ročištu ne moraju nužno značiti i kraj brodogradnje u Puli”, rekao je Horvat u priopćenju.


“No, kao i u drugim sličnim slučajevima kojih smo bili svjedoci, tako ćemo se i u ovoj situaciji držati premise da svaka poslovna aktivnost mora podrazumijevati i odgovornost – kako prema radnicima, tako i prema samoj kompaniji, ali i državi. Ne smijemo više biti dovedeni u situaciju da skupo plaćamo loše poslovne odluke iz povijesti”, ističe ministar Horvat te zaključuje kako je jasna vizija poslovanja, koja na kraju godine daje pozitivan rezultat i pokazuje sposobnost vraćanja preuzetih obveza, preduvjet izdavanja bilo kakvih jamstava.


Iz Ministarstva u priopćenju kao jednu od mogućnosti daljnjeg poslovanja navode provedbu Poslovnog plana koji je predstavila stečajna upraviteljica. Naime, temeljem predloženog plana traži se prijenos imovine nad kojom Republika Hrvatska ima razlučno potraživanje u novoosnovano društvo “Uljanik brodogradnja 1856.”, kao i najam imovine nužne za brodograđevnu djelatnost, a koja nije opterećena razlučnim pravima. Isto tako, predloženim planom predviđa se prijenos koncesija s Uljanika d.d. na novoosnovano društvo, te osiguranje likvidnosti kojom bi se stvorili preduvjeti za početak proizvodnje, uzimajući pritom u obzir činjenicu da u Uljaniku već duže vrijeme nema proizvodnog procesa, kao i dosadašnju praksu koja je nametnula velike obveze državnom proračunu, navode iz Ministarstva gospodarstva. 


“O svemu tome Vlada Republike Hrvatske, kao najveći vjerovnik, tek mora donijeti konačnu odluku koja će sagledati sve financijske i pravne rizike za državni proračun, te ujedno biti usklađena s pravilima Europske unije koja reguliraju područje državnih potpora”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.


Stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić je nakon što je skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d. kao krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije ide u likvidaciju izjavila kako je likvidaciju predložila zato što to proizlazi iz odnosa imovine i obveza, te odredbi stečajnog zakona.


“Taj zakon kaže da, ako nema uvjeta za izradu stečajnog plana, a pokazalo se da u slučaju Uljanika d.d. te mogućnosti nema, tada zakon nalaže da se ide u likvidaciju”, kazala je Ružić. 


No, istaknula je i kako su vjerovnici prihvatili prijedlog da se odgodi prodaja dijela imovine koja bi se koristila za oživljavanje brodograđevne djelatnosti u slučaju da se krene u izradu poslovnog plana. “Ta mogućnost i dalje postoji i plan je moguć uz sinergiju imovine koju imaju Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište, uključujući i koncesiju na 666 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra kojom i dalje raspolaže”, ustvrdila je Ružić.


Dodala je kako je najvažnija mogućnost da Republika Hrvatska jamstvima osigura financijska sredstva za realizaciju poslovnog plana.


Za donošenje takve odluke nema puno vremena, smatra Ružić, ali ona je moguća sve dok traje postupak likvidacije društva, a to ovisi o dinamici kojom će se imovina društva prodavati.