Slučaj posrnulog koncerna

Ministar Horvat pozvao vjerovnike da 4. srpnja glasuju za nagodbu: ‘Agrokor ima budućnost’

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

'Dakle Vlada RH je stvorila kvalitetan, europski okvir kako riješiti problem, a sve nakon toga je u rukama Trgovačkog suda, jer sud je taj koji vodi proces, kao i rukama samih vjerovnika, koji su putem Privremenog vjerovničkog vijeća nakon 14 mjeseci pregovora jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe', kazao je Horvat



ZAGREB Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je izjavio da Agrokor ima budućnost, koja je sada u rukama vjerovnika, te je pozvao vjerovnike da na ročištu 4. srpnja glasuju za nagodbu.


Horvat je na početku sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo podsjetio na činjenice koje su dovele do toga da će na ročištu, zakazanom za 4. srpnja, vjerovnici odlučivati o nagodbi u Agrokoru.


 »Koncern Agrokor bio je doveden od strane bivše uprave na sam rub propasti. Zaredalo se nekoliko uzastopnih snižavanja kreditnog rejtinga, upozorenja na računovodstvene malverzacije, uslijedio je pad cijena dionica Agrokorovih kompanija, pokretanje prvih ovrha temeljem zadužnica, blokirani računi Agrokorovih kompanija, prekid isporuka robe, prazne police najvećeg trgovačkog lanca, nelikvidnost, neizvjesnost tisuća zaposlenih, koji u ovom trenutku rade u tom sustavu«, rekao je.




 Iako je riječ o privatnoj kompaniji za čije su vođenje bili odgovorni tadašnja uprava i vlasnik, prateći eskalaciju krize u Agrokoru, Vlada je identificirala ogromne sistemske rizike koji mogu zaprijetiti stabilnosti cjelokupnog gospodarstva u slučaju naglog urušavanja tog velikog sustava, naveo je.


 Kako je istaknuo, u proteklih 14 mjeseci, unatoč prijeporima, danas je jasno da je zakon o izvanrednoj upravi kao pravni okvir koji je Vlada predložila u iznimno kratkom roku, spriječio gospodarsku katastrofu u Hrvatskoj. Naglasio je i da je od jučer hrvatski pravni okvir, odlukom Vijeća EU-a, postao dijelom pravne stečevine EU. Vijeće taj zakon prihvatilo s 27 glasova za.


 »To znači da će se od sada u svim državama EU-a bilo koji postupak koji bi bio povezan s imovinom Agrokora voditi u okviru našeg zakona. Dakle Vlada RH je stvorila kvalitetan, europski okvir kako riješiti problem, a sve nakon toga je u rukama Trgovačkog suda, jer sud je taj koji vodi proces, kao i rukama samih vjerovnika, koji su putem Privremenog vjerovničkog vijeća nakon 14 mjeseci pregovora jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe«, kazao je Horvat.


Dodao je da uspješan završetak nagodbe pokazuje zrelost i Vade i suda i vjerovnika, kao i ponovno vraćanje povjerenja u institucije svih koji su bili uključeni u taj proces.Horvat je podsjetio da je tekst nagodbe o kojem će vjerovnici glasovati 4. srpnja dobio podršku vjerovnika koji predstavljaju gotovo 85 posto svih tražbina s pravom glasa.

Stoga je pozvao vjerovnike da na ročištu glasuju za predloženu nagodbu.


»Agrokor i njegovi partneri u sljedećem periodu imaju budućnost«, ustvrdio je Horvat, dodavši da je ta budućnost sada u rukama vjerovnika te je izrazio uvjerenje da će se nagodba uspješno završiti.