Bogat program za Dan medija

Ministar Hasanbegović ignorira obilježavanje slobode medija

Boris Pavelić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

"Ministra Hasanbegovića pozvali smo da sudjeluje u obilježavanju, ali nam nije ni odgovorio", izjavio je predsjednik HND-a Saša Leković na današnjem otvaranju obilježavanja dana slobode medija



Ministar kulture Zlatko Hasanbegović ignorira obilježavanje 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, koji Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ove godine obilježava bogatim dvodnevnim programom, s dvije međunarodne konferencije, prosvjednom šetnjom središtem Zagreba, te tradicionalnom dodjelom HND-ovih nagrada za najbolje novinarske radove u prošloj godini.


“Ministra Hasanbegovića pozvali smo da sudjeluje u obilježavanju, ali nam nije ni odgovorio”, izjavio je predsjednik HND-a Saša Leković na današnjem otvaranju obilježavanja dana slobode medija, koje je počelo međunarodnom konferencijom o problemima medijskih sloboda u Europi. 


Skup, koji je HND organizirao zajedno sa Zakladom Friedrich Ebert uz potporu veleposlanstava Francuske, Norveške i Švedske u Hrvatskoj, okupio je novinare, medijske stručnjake i parlamentarce iz Mađarske, Francuske, Norveške, Švedske, Slovenije i Hrvatske, a sugovornici su skypeom sudjelovali iz Poljske.




Iz Pariza je snimljenom video porukom skup pozdravila izvršna direktorica Europske federacije novinara (EFF) Renate Schroeder, pohvalivši snažnu aktivnost HND-a, uz dodatak kako snaga EFF-a uvelike ovisi o snazi nacionalnih novinarskih udruženja.


Prosvjedna šetnja “Sloboda novinarstvu”, koju HND organizira sutra u 9,45 sati od Novinarskog doma do Ministarstva kulture u Zagrebu, vjerojatno je najvažniji od tri sutrašnja događaja u povodu dana slobode medija. Poslije prosvjeda, u 11 sati, u Novinarskome domu bit će tradicionalno dodijeljene nagrade HND-a za najbolje prošlogodišnje novinarske radove.


Poslije svečanosti, u 13,30 sati, na istome mjestu održat će se video konferencija o slobodi medija i provjeravanju činjenica, koju organiziraju HND i američko veleposlanstvo u Hrvatskoj, a prenosit će se u sedamnaest država svijeta. Zagreb i Washington bit će povezani video vezom, a iz Washingtona će na pitanja zagrebačke moderatorice Jelene Berković odgovarati veteran istraživačkog novinarstva Washington Posta Glenn Kessler.