Globalni kompakt

Ministar Davor Božinović pojašnjava Marakeški sporazum: Migracije neće nestati

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Božinović je ustvrdio i da Kompakt "priznaje univerzalnost ljudskih prava i temeljnih sloboda te ističe da svi migranti imaju ista univerzalna ljudska prava kao i svaki pojedinac", odnosno da ne stvara novu kategoriju migranata i pripadajuće povlastice niti uspostavlja ljudsko pravo na migracije.



MARAKEŠ – U svom govoru na UN-ovoj konferenciji o migracijama u Marakešu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je istaknuo da usvojeni Globalni kompakt ne stvara novu kategoriju migranata i pripadajuće povlastice niti uspostavlja ljudsko pravo na migracije, već potvrđuje suvereno pravo svake države da određuje svoju nacionalnu migracijsku politiku i upravlja migracijama u skladu sa svojim nacionalnim realnostima i prioritetima.


Pritom je istaknuo kako je više no ikad potrebno razlikovanje izbjeglica i migranata, jer bez jasne distinkcije između te dvije kategorije “nećemo biti u stanju očuvati vrijednosti našega načina života sazdanog na vladavini prava, poštivanju dostojanstva čovjeka i zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda”.


“Uređivanje migracija s kakvima se danas suočavamo moguće je samo u kontekstu šire međunarodne suradnje. Recentni događaji pokazali su da na migracijski fenomen, upravo zbog njegove nadnacionalne naravi, nijedna država ne može učinkovito odgovoriti sama. Rješenje zahtijeva međunarodnu, regionalnu i bilateralnu suradnju i dijalog”, rekao je ministar.




Naglasio je kako je i smisao Globalnog kompakta uređivanje migracijskih kretanja i njihovo usmjeravanje unutar zakonom propisanih okvira i procedura. “Radi se o okviru koji nije pravno obvezujući i koji ni na koji način ne stvara obavezu za države niti uspostavlja međunarodno običajno pravo ili dodatno interpretira postojeće sporazume i nacionalne obveze”.


Božinović je ustvrdio i da Kompakt “priznaje univerzalnost ljudskih prava i temeljnih sloboda te ističe da svi migranti imaju ista univerzalna ljudska prava kao i svaki pojedinac”, odnosno da ne stvara novu kategoriju migranata i pripadajuće povlastice niti uspostavlja ljudsko pravo na migracije.


“Za Republiku Hrvatsku podjednako je ključno da ne dolazi do prijenosa nacionalnog suvereniteta, prije svega u pitanjima prava ulaska, prolaska, boravka i rada migranata. Samo samostalnim, nacionalnim odlukama o tome koje ćemo od ponuđenih mjera Kompakta koristiti te uz garanciju kako ni pod kojim okolnostima neće doći do prijenosa nacionalnog suvereniteta, ovaj Globalni kompakt možemo uistinu doživjeti kao izraz naše zajedničke volje da na temelju dosadašnjih iskustava i najboljih praksi počnemo primjenjivati učinkovita rješenja u suočavanju s ovim globalnim izazovom”, rekao je Božinović.


Neuređenost migracija najviše pogoduje krijumčarskim mrežama


Utvrdio je i da je dodatni poticaj Hrvatskoj za sudjelovanjem u ovom procesu i “činjenica da smo zemlja koja je aktualno suočena uglavnom s nezakonitim migracijama i s tim povezanim krijumčarskim mrežama”.


“Neuređenost migracija nažalost najviše ide na ruku upravo krijumčarskim mrežama. Imajući to u vidu, ne smijemo smetnuti s uma da se upravo u takvim okolnostima u najvećoj mjeri krše ljudska prava. Stoga, vrlo bitnim smatramo što se Globalnim kompaktom potiče i na borbu protiv krijumčara i trgovaca ljudima”.


Za Hrvatsku je, dodao je Božinović, važna i odredba da svi migranti moraju imati dokaz o svom pravnom identitetu i važeće putne isprave. “Obaveznim posjedovanjem i izdavanjem identifikacijskih i putnih isprava, uveo bi se red i u postupke vraćanja migranata. U tom smislu je važno da partnerske države na međunarodnoj razini preuzimanjem vlastitih državljana ispunjavaju svoje međunarodne obveze”.


Podsjećajući da Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU Božinović je rekao da Kompakt predstavlja podlogu za “tješnju suradnju s našim europskim i međunarodnim partnerima u nadzoru vanjske europske granicama na integriran, siguran i koordiniran način”.


Ključnim je istaknuo i zajedničko osmišljavanje cjelovitih rješenja kao i ulaganje napora na europskoj i međunarodnoj razini u poboljšanje životnih uvjeta u zemljama i regijama iz kojih migranti dolaze, kako bi se otklonili razlozi za migracijska kretanja velikih razmjera.


“Najvažnije je da osvijestimo kako su migracije fenomen koji neće nestati i s kojim ćemo se kontinuirano suočavati. Kompakt je tek početak procesa, te je slijedom tih činjenica, naša zadaća kao odgovornih članica međunarodne zajednice suvereno definirati svoje vlastite uloge u tom procesu”, zaključio je Božinović.