Ocjena policijskog postupanja

Ministar Božinović: Pri hvatanju ilegalnih migranata policajci su pucali u kombi u skladu sa zakonom

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Uvjeravam vas da će hrvatska policija sa svojim iskustvom i opremom sigurno znati sačuvati hrvatske granice, očuvati javni red i mir za hrvatske građane i njihove goste. Jučer smo svjedočili primjeru da policija tek u krajnjoj nuždi i u slučaju koji prijeti životima policajaca ili drugih osoba koristi vatreno oružje. To je jedno rješenje koje se do sada pokazalo dobrim, a mi radimo analize što bi moglo pomoći da se te situacije preveniraju", poručio je Božinović.



PULA – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je, komentirajući slučaj hvatanja ilegalnih migranata na području Donjeg Srba i ranjavanja dvoje djece, izjavio da su policijski službenici postupili opravdano, u skladu sa zakonom, jer su se nalazili u situaciji koja je prijetila njihovim životima, a sukladno pravilima struke i hrvatskim zakonima u takvim situacijama dopuštena je uporaba vatrenog oružja.


“Radi se o stvarno tragičnom događaju. Meni je žao, naročito zbog ranjavanja djece, međutim istovremeno sam u mislima sa svim policijskim službenicima koji u ovom trenutku 24 sata dnevno štite hrvatske granice, sprječavaju ilegalne migracije, te provode hrvatske i europske zakone kada je u pitanju zaštita vanjskih granica Europske unije”, rekao je Božinović podsjetivši da je hrvatska granica jedna od najdužih vanjskih granica EU-a.


Povećani pritisak nelegalnih migracija


Na pitanje novinara znači li to da neće biti nikakvog daljnjeg istraživanja oko moguće neopravdanosti policijskog postupanja Božinović je odgovorio da se istraživanje provodi u okviru MUP-a.




“Govorim o onome što je do sada pokazala istraga. Činjenica je da se radi o povećanom pritisku nelegalnih migracija koje prolaze novom rutom kroz BiH. Hrvatska policija je na to reagirala tako da smo već prije nekoliko mjeseci, zbog mogućnosti takvog razvoja događaja, razgovarali u Europskoj komisiji”, kazao je.


Hrvatska ima intenzivnu diplomatsku aktivnost s najvažnijim članicama EU-a i zemljama na toj ruti i pokušava svima objasniti kako je vrlo važno da svaka država štiti svoje granice kako bi osigurali da migracije budu zakonite i održive i da se spriječe ilegalne migracije, jer one pogoduju razvoju kriminala i prekograničnih mreža krijumčara.


Migranti zatražili azil


“Upravo jučerašnji događaj na području Donjeg Srba bio je primjer besprizornog pokušaja da se na tragediji ljudi zarade novci. Hrvatska policija će se i ubuduće suprotstaviti svim takvim pokušajima, a ja kao ministar stojim i uvijek ću stajati iza policije u svemu što radi u skladu sa zakonom i zaštitom nacionalnih interesa”, poručio je Božinović.


Potvrdio je da su migranti zatražili azil, odnosno međunarodnu zaštitu, što je u skladu s hrvatskim zakonom i europskom politikom azila, a to je postupak koji traje.


Na upit ima li policija informacije gdje se krijumčar skriva, Božinović je odgovorio kako traje intenzivno traganje za počiniteljem u suradnju s policijom iz BiH.


“Policija radi svoj posao. Prema informacijama s kojima raspolažem, postoji napredak u smislu otkrivanja njegovog identiteta”, kazao je na pitanje je li glavni krijumčar poznat od ranije policiji.


Hrvatska policija će znati sačuvati hrvatske granice


Osvrnuvši se na reagiranje sindikata MUP-a koji je zatražio proširivanje policijskih ovlasti, uključujući i uporabu sredstava prisile, Božinović je naglasio da MUP poduzima niz aktivnosti u vezi dodatnog opremanja policije i organiziranja granične službe, gdje je ustrojeno posebno mjesto zamjenika glavnog ravnatelja policije za graničnu policiju.


“U ovom trenutku upisujemo 200 novih policajaca više nego lani, kako predviđa plan jačanja granične policije. Osim toga poduzeli smo razne vidove nabave korištenjem sredstava iz europskih fondova, a za tjedan dana očekujemo završetak natječaja za nabavu 60 novih terenskih vozila”, napomenuo je.


“Uvjeravam vas da će hrvatska policija sa svojim iskustvom i opremom sigurno znati sačuvati hrvatske granice, očuvati javni red i mir za hrvatske građane i njihove goste. Jučer smo svjedočili primjeru da policija tek u krajnjoj nuždi i u slučaju koji prijeti životima policajaca ili drugih osoba koristi vatreno oružje. To je jedno rješenje koje se do sada pokazalo dobrim, a mi radimo analize što bi moglo pomoći da se te situacije preveniraju”, poručio je Božinović.


Odgovarajući na pitanje očekuje li širenje migracijske krize i pritisak na granice, ministar je upozorio kako je samo ove godine iz Turske u Grčku prešlo više od 18.000 migranata.


Bilježi se određeni porast broja migranata koji pokuašavaju doći do zemalja Zapadne Europe. No, te države koje su 2015. godine pozivale migrante, danas se sve više zatvaraju, rekao je.


Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost traži izvješće MUP-a


“Hrvatska je članica EU-a, ima strateški cilj da uđe u Schengenski prostor i stoga politiku usklađuje s europskom politikom. Sada su to promijenjene okolnosti, a mi ne možemo računati da će države poput Austrije, Njemačke i Švedske primati veći broj migranata”, kaže Božinović.


O slučaju stradavanja dvoje malodobnih migranata tijekom akcije hrvatske policije na području Donjeg Srba oglasio se i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Predsjednik odbora Ranko Ostojić priopćio je kako je od MUP-a zatraženo ispitivanje svih okolnosti o postupanju policije u tom slučaju i izvješćivanje odbora o utvrđenim činjenicama.