Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministar Barišić: Buljan Culej nije prepisala akcijski plan

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Barišić je rekao uoči sjednice Vlade kako je akcijski plan Posebno stručno povjerenstvo poslalo na 57 adresa, koje su se o njemu očitovale



ZAGREB Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je u četvrtak kako Jasminka Buljan Culej, voditeljica Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS), nije prepisala akcijski plan, a odbacio je i kritike da se njezinim imenovanjem te izborom članova skupine reformu pokušava »gurnuti u izrazito konzervativne vode«.


Barišić je rekao uoči sjednice Vlade kako je akcijski plan Posebno stručno povjerenstvo poslalo na 57 adresa, koje su se o njemu očitovale.


Na pitanje zašto je životopis Buljan Culej bio tajnovit, odgovorio je da je životopis objavljen te da je puno detalja iz njezinog životopisa poznato javnosti.




Riječ je, rekao je, o osobi koja 11 godina radi u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, od njegova osnivanja, upravo na poslovima obrazovanja, a započela je karijeru u razredu, u školi i stekla izvrsne znanstvene i obrazovne kvalifikacije.


»Pitajte akademika Slobodana Vukičevića, koji je njezin mentor, kakva je bila na poslu, pitajte u njezinim ustanovama gdje je radila, pa ćete se osvjedočiti«, kazao je Barišić i dodao kako je čuo puno komplimenata na njezin račun.


»Mogu reći da svi skupa možemo biti ponosni da će takva osoba voditi Ekspertnu radnu skupinu«, zaključio je.


Odbacio je kritike da se reforma pokušava gurnuti u izrazito konzervativne vode. »Usporedite sastav ove Ekspertne radne skupine s prethodnom, komentara ne treba više«, rekao je.


Dodao je kako su sadašnji članovi skupine birani po kategorijama, po izvrsnosti, nisu svi iz iste ustanove, sasvim drugačijih su profila, idejnih i stručnih, te se radi se o vrhunskim stručnjacima.


»Što se tiče ovog ideološkog naboja usporedite imena iz prethodnog sastava, kojeg je vodio gospodin Neven Budak, a pogledajte imena koja vode sadašnje stručno Povjerenstvo, mislim da je to sasvim dovoljno za razborite«, poručio je Barišić.


Upitan što očekuje od današnjeg prosvjeda »Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma: godinu dana kasnije«, na kojem se traži i njegova ostavka, Barišić je rekao kako o prosvjedu uopće nije puno razmišljao jer ima previše posla da bi se time bavio time.