Šef Povjerenstva

Miljenić: Uhićenje Todorića je bilo samo pitanje vremena

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Upitan očekuje li da će Velika Britanija izručiti Todorića Hrvatskoj, odgovorio je kako očekuje da je hrvatski uhidbeni nalog tako dobro napravljen i postavljen da će mu svaka europska zemlja udovoljiti, kao što i hrvatska tijela odgovaraju nalozima koji dolaze iz drugih europskih zemalja



Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić (SDP) izjavio je u utorak kako je uhićenje Ivice Todorića u Londonu bilo vrlo izvjesno, s obzirom da za svakog bjegunca koji se nalazi na području Europske unije smatra vrlo izvjesnim njegovo uhićenje.


Miljenić je novinarima nakon sjednice povjerenstva rekao kako je uhićenje Todorića bilo tek pitanje vremena, istaknuvši kako nije riječ o političkoj odluci, već o suradnji pravosudnih tijela.


»Prema tome, naše pravosudno tijelo izdalo je nalog i po njemu će postupati pravosudno tijelo Ujedinjenog kraljevstva«, dodao je.




Upitan očekuje li da će Velika Britanija izručiti Todorića Hrvatskoj, odgovorio je kako očekuje da je hrvatski uhidbeni nalog tako dobro napravljen i postavljen da će mu svaka europska zemlja udovoljiti, kao što i hrvatska tijela odgovaraju nalozima koji dolaze iz drugih europskih zemalja.


»U pravilu, kod tih postupaka nema nekih razloga zašto se njima ne bi udovoljilo. Rok za izručenje se tu kreće oko dva mjeseca i to je nekakav maksimum, ali često to ide i brže. Kada sve ide po nekom redu i kada je sve složeno onda je to to«, kazao je Miljenić.


Nije želio komentirati navode da će se Todorić pred britanskim pravosuđem od izručenja braniti tvrdnjama da su mu u Hrvatskoj narušena ljudska prava.


»Svaka zemlja ima neku svoju praksu i svoja postupanja, ali u pravilu takva pozivanja unutar europskog uhidbenog naloga, odnosno europskog pravnog prostora nisu uspješna«, rekao je Miljenić i dodao kako se podrazumijeva da svaka zemlja koja je u Europskoj uniji drži do ljudskih prava i poštuje ih.