Sjednica Predsjedništva HDZ-a

Miljan Brkić: Oko HOS-ove ploče u Jasenovcu postupat će se po zakonu

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Spomen-obilježje poginulim braniteljima HOS-a je pitanje zakonskih rješenja. Nitko nije iznad zakona, pa tako nije i nitko od pojedinaca. Postupat će se po zakonu«, rekao je Brkić novinarima prije početka sjednice HDZ-ova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, upitan što će vladajući HDZ odlučiti vezano uz HOS-ovu ploču u Jasenovcu

ZAGREB Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u ponedjeljak kako će se sa spomen pločom poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu, na kojoj je uklesan sporni ustaški pozdrav »Za dom spremni«, postupati po zakonu jer je to »pitanje zakonskih rješenja«.  

»Spomen-obilježje poginulim braniteljima HOS-a je pitanje zakonskih rješenja. Nitko nije iznad zakona, pa tako nije i nitko od pojedinaca. Postupat će se po zakonu«, rekao je Brkić novinarima prije početka sjednice HDZ-ova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, upitan što će vladajući HDZ odlučiti vezano uz HOS-ovu ploču u Jasenovcu.


 Član HDZ-ovog Nacionalnog vijeća Ivo Žinić rekao je kako je njegov stav oko HOS-ove ploče u Jasenovcu jednak onom premijera Andreja Plenkovića i cijele Vlade – da se po tom pitanju nađe razumno rješenje.


 Istaknuo je kako su od pitanja oko HOS-ove ploče važniji problemi vezani uz razvoj gospodarstva te demografska pitanja, pogotovo u Sisačko-moslovačkoj županiji. »To je glavni prioritet mene kao župana i Vlade, a ovo će se rješiti na kvalitetan način«, rekao je Žinić, uvjeren da će Predsjedništvo i Nacionalno vijeće donijeti rješenja na zadovoljstvo svih, jer u HDZ-u »postoji jedinstvo po tom pitanju«.


 Da će se riješiti pitanje oko HOS-ove ploče u Jasenovcu kratko je kazao i član Predsjedsjedništva i ministar obrane Damir Krstičević. 

Novinari su o toj ploči pitali i člana Nacionalnog vijeća Božidara Kalmetu, koji im je odgovorio da se ne radi o jednostavnom pitanju, kao ni odgovoru, te kako treba naći razumno rješenje kojim će svi biti zadovoljni. »To nije lako, ali treba ga naći«, istaknuo je i dodao kako sve žrtve treba poštivati.


 Upitana hoće li HDZ-ovo Predsjedništvo i Nacionalno vijeće danas donijeti političku odluku o HOS-ovoj ploči, Dubravka Šuica kratko je odgovorila kako je premijer Plenković već o tome sve rekao.